Hirdetés

Két hónap után visszakapták elkobzott kegytárgyaikat a korondi zarándokok

Maradéktalanul visszakerültek a korondi zarándokok tulajdonába azok a kegytárgyak, amelyeket 2023. március 27-én a bosnyák–horvát határátkelőnél törvénytelenül elkoboztak tőlük, miután hazafelé igyekeztek a Međugorjéban tett zarándoklatról.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Két hónap után visszakapták elkobzott kegytárgyaikat a korondi zarándokok
Visszaszolgáltatott kegytárgyak Fotó: Balla Imre

A korondi Római Katolikus Jézus Szíve Plébánia és a polgármesteri hivatal közös közleményében számolt be a jó hírről. Az elkobzott kegytárgyakat ünnepi keretek között Soltész Miklós államtitkár adta át pünkösd másodnapján a korondi Jézus Szíve Templomban a kárvallott zarándokoknak.

Balla Imre plébános kiemelte, a horvát vámhivatal megszüntette a zarándokok ellen elindított törvénytelen elkobzás eljárását, és a 800 euros büntetést is visszafizette.

Balla Imre

A közleményből kiderül,

a két hónapos tisztázó folyamat oroszlánrészét a horvátországi magyar nagykövetség munkatársai végezték, de a zarándokok a magyar kormány részéről Szijjártó Péter miniszternek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek és Soltész Miklós államtitkárnak is köszönettel tartoznak.

– Bár megalázó meghurcoltatáson vagyunk túl, mégis megerősödtünk a reményben és az igazságunk győzelmében! Büszkék vagyunk, hogy a nagy magyar nemzet tagjai lehetünk, ahol a legkisebb is számít! Mária országa nem vész el! – fejtette ki a plébános.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, március 23–27-e között szervezték meg a több mint tízéves hagyományra visszatekintő zarándoklatot Međjugorjébe a sóvidéki településről, de a visszaúton a határőrök feltartóztatták autóbuszukat, négy órát várakoztatták, elkobozták kegytárgyaikat, és 1200 eurós büntetést szabtak ki rájuk. 800 euró helybeni kifizetése után azonban visszaadták az utasok és a jármű iratait, és továbbengedték őket.

A közleményben Katona Mihály polgármester és Balla Imre plébános is köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik bátorították őket, és mellettük álltak az elmúlt időszakban.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!