Hirdetés

Međjugorjébe zarándokoltak a korondiak, a visszaúton elkobozták tőlük az ott vásárolt kegytárgyaikat

Több mint tízéves hagyománya van annak, hogy a korondi római katolikus gyülekezet tagjai magyarországi testvértelepülésükkel, a becsehelyiekkel közös zarándoklaton vesznek részt a Bosznia-Hercegovinában található Međjugorjébe. A feltöltő zarándoklat után a visszaút azonban számos kellemetlenséget tartogatott.  

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Međjugorjébe zarándokoltak a korondiak, a visszaúton elkobozták tőlük az ott vásárolt kegytárgyaikat
Lelki feltöltődés. Nagyböjti zarándoklat Fotó: Balla Imre

Balla Imre plébános az elmúlt évben került a sóvidéki településre, így idén először vett részt a zarándoklaton az új gyülekezetével. Mint mondta, a március 23–27. közötti zarándoklaton igazi lelki feltöltődésben lehetett részük, visszaúton azonban, a bosnyák–horvát határ horvát oldalán akadtak gondok. Míg a magyarországi társaik buszát alig tizenöt perc alatt átengedték a határon, a román rendszámú járművet feltartóztatták.

Négy órát voltak kénytelenek várakozni, miközben a határőr arra hivatkozva, hogy a csomagtérben nem szabadott volna oda pakolják a kegytárgyakat, ahol a sofőr alszik, mert az így illegálisnak számít, elkobozta kegytárgyaikat, és 1200 eurós büntetést szabott ki rájuk.

800 euró helybeni kifizetése után azonban visszaadták az utasok és a jármű iratait, és továbbengedték őket.

– Úgy éreztük magunkat, mint akiket szó szerint kirabolnak. Kezünkben a számlával, hiszen mi fizettünk azokért a kegytárgyakért, amiket egyszerűen elvettek. Hiába mondtuk, hogy átrendezzük a csomagteret, ha ez a gond. Egy zarándoklat során senki nem akar illegális dolgot átcsempészni a határon. Nem cigarettáról, drogról vagy kereskedelmi mennyiségű kegytárgyról volt szó, hanem mindenkinek egy pár tíz eurós ajándékcsomagról,

mégis úgy bántak velünk, mint a bűnözőkkel

– ismertette Balla Imre plébános.

Elmondta, bíznak abban, hogy sikerül jogorvoslatot szerezniük az elszenvedett sérelmekért, és visszakaphatják a kegytárgyaikat. A plébános még a határátkelőnél segítséget kért a horvátországi román nagykövetségtől, de érdemi segítség hiányában a magyar konzulátust is értesítették a történtekről. Ők felvették a kapcsolatot a vámhivatallal, és próbálkoztak a korondiak segítségére lenni.

– Mivel a kegytárgyak között olyan egyházi használatú tárgyak is voltak, amit a liturgiára használunk, és az államközi megegyezések között szerepel, hogy a kegytárgyakat lehet vinni egyik országból a másikba, ezért megkeresték az ottani vatikáni képviseletet, a nunciatúrát is, így ők is megpróbálnak közbenjárni az érdekünkben, és mindent díjmentesen visszaszerezni – fogalmazott Balla Imre.

A zarándoklaton részt vevők hazaérkezésük után összeírták, hogy milyen tárgyakat vettek el tőlük, azok mekkora értéket képviseltek, a listát pedig eljuttatták a magyar külképviseletnek.

– Példátlan az eset, hiszen számos alkalommal jártunk már ezen a zarándoklaton, és soha nem volt semmilyen probléma. A kiközölt határozatban pedig egyáltalán nem szerepel az, hogy azért történt mindez, mert nem jó helyre pakoltunk. Ilyen törvény egyébként nincs is, de ha a rosszindulat vezérel valakit, jelen esetben a határőrt, akkor bármibe beleköthet, és visszaélhet a hatalmával – fogalmazott. A plébános hozzátette,

a határon történt kellemetlenségek megpróbálták megtörni azt a lelki felemelkedést, amit a zarándoklat adott nekik.

– Egymás kezét fogva a zarándoktársakkal azt mondtuk, hogy nem engedjük elvenni magunktól azt a sok szépséget, lelki felemelkedést, amit ott átéltünk. Ez egy megpróbáltatás, de vannak segítő kezek, amelyekbe kapaszkodhatunk. Sajnálatos, hogy ilyesmi megtörténhet európai uniós állampolgárokkal egy EU-s határátkelőnél – fogalmazott.

Balla Imre plébános közölte, hogy a történtek ellenére jövőre is megszervezik a zarándoklatot.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!