Hirdetés

Kedves gólyák

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc

A fehér gólyákat valamiért nagyon kedveljük. Nemcsak szűkebb-tágabb ismeretségi körömre gondolok, mert kultúránkban, hiedelemvilágunkban a fehér gólya jelenléte, közelsége csupa jót jelent. Érkezése a tavasz eljövetelének egyik jele, a házban, amelynek tetejére leszáll, gyermekáldás várható, és még a balszerencsétől is megvéd. Irodalmi művekben, népmesékben és népdalokban jelenik meg, és a hírportálok, újságok minden egyes évben beszámolnak az első gólyák érkezéséről. Nem azért, mert akkora szenzáció, hanem azért, mert örülünk nekik.
A meggyűrűzött egyedeket nyomon követjük, mert van, ahol kutatók a fészkek mellé kamerákat állítanak fel, amelyek felvételeit nemcsak fanatikus ornitológusok, hanem bárki megnézheti. És bárki meg is nézi, a közösségi médián meg terjed a hír, ha tojást raktak a gólyapárok. Sőt külön profilt készítenek egy-egy gólyáról, és a legfrissebb történéseket közzé is teszik. Ennek ők nem biztos, hogy örülnek, de amíg csak kelepeléssel adnak hangot esetleges nemtetszésüknek, addig mi kitartóan figyeljük őket.


Hirdetés


Több biológus is elmondta már, hogy a gólyák nagyszámú jelenléte Székelyföldön tényleg meglepő, mert alapvetően síkvidéki, sztyeppei, szavannai fajról van szó. Mit keresnek a hegyek között? Kaját. És találnak is, mert az, ahogyan itt gazdálkodunk – ezt nem úgy mondom, mintha én is gazdálkodnék, ez csak fejedelmi többes szám – nagyon kedvező a gólyáknak. A kaszálókon friss, ropogós, zamatos sáskákat és szöcskéket találnak, főleg ott, ahol kézzel kaszálnak, de az sem zavarja őket, ha gépek burrognak körülöttük. Elegáns nyugalommal lépkednek a kaszálógép vagy traktor után, közel merészkednek, nem zavartatják magukat. A vizenyősebb területeken pedig annyian vannak, hogy az egyszerű halandó meg sem tudja számolni őket. Szakértők viszont megszámolják – de utánaolvastam, nem a gólyákat, hanem a fészkeket, azt meg könnyű, mert azok nem mozognak összevissza –, és egy 2022-es országos felmérés szerint a Hargita megyei Csíkszentsimonban és egy Tulcea megyei községben van a legtöbb fészkelő gólyapár. Tavalyelőtt Csíkszentsimonban például hetven pár volt, de az ottaniak azt mondják, a fészkek száma évről évre nő, a lakosok pedig örülnek nekik, mert ha gólyák vannak a közelben, az csupa jót jelent.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!