Hirdetés

Jövő ősszel négy asztronauta utazhatja körbe a Holdat

Emberrel a fedélzetén indul útnak az amerikai Hold-program, az Artemis második repülése a tervek szerint 2024-ben lesz – hangzott el az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) keddi sajtótájékoztatóján, amelyen értékelték az Orion űrkapszula tavalyi első repülését.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Jövő ősszel négy asztronauta utazhatja körbe a Holdat
Illusztráció Fotó: Pixabay

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a NASA programvezetője, John Honeycutt elmondta, hogy még mindig összegzik az Artemis első űrrepülésének eredményeit, de a küldetés felülmúlta a legtöbb várakozást.

A küldetés első eredményei
Az amerikai Holdprogram űrrakétáját (Space Launch System) orrkúpjában az Orion űrhajóegységgel tavaly novemberben a floridai Kennedy Űrközpontból bocsátották fel, ami után a kapszula, leválva a hordozórakétáról, Hold körüli pályára állt, majd huszonöt nap után december közepén a Csendes-óceánba zuhanva érte el a Földet.

Az űrhajó számos kísérleti berendezést szállított, köztük magyar fejlesztésű mérőberendezést,

hogy azt vizsgálja, a jármű fedélzetén milyen hatások érik majd a legénységet.

A sajtótájékoztatón Howard Hu, az Orion űrhajóprogram igazgatója emlékeztetett arra, hogy a legénység nélküli, mintegy három hétig tartó repülés során az űrkapszula alig 13 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét, valamint rekordot állított fel abban a tekintetben, hogy a Holdat megkerülve minden eddiginél nagyobb távolságra került a Földtől. Az illetékes elmondta, hogy a kísérleti útból több tanulságot is levontak már, ezek között említette, hogy az űrkapszula külső hőpajzsa a vártnál nagyobb mértékben szenesedett el, a rendkívüli, 5000 Fahrenheit-fokos (2760 Celsius-fokos) hőhatás következtében. A tapasztalatok között említette azt is, hogy az indítóállásban is a vártnál nagyobb károkat okozott a felbocsátás, illetve az indítótorony liftje is megsemmisült. A szakemberek most a hibák elhárításán dolgoznak – számolt be az űrhajóprogramot vezető szakember.

Felkészülnek a Holdra szállásra

Az Artemis az amerikai űrhivatal hosszú időn keresztül tervezett programja, ami

ismét embert juttatna a Holdra, távlati célként állandó Hold-állomás megteremtése szerepel a tervek között,

ami segítheti az ember eljutását a Marsra. A NASA az Artemis 2 küldetést 2024 novemberére tervezi, amikor a rakéta orrkúpjában az Orion űrhajóval négy asztronautát vinne Hold körüli pályára, a tervek szerint tíznapos úton.

A program következő állomása, az Artemis 3 során pedig ismét ember léphetne a Holdra.

Kövessen a Facebookon!