Hirdetés

Kifogások a Kisváros ellen

Székelykeresztúr magyar nyelvű havilapját, a Keresz­túri Kisvárost támadta meg Dan Tanasă, mivel szerinte az diszkriminálja a helyi román lakosságot azáltal, hogy csak magyar nyelven kommunikál. A polgármester kijelentette, a hivatal nem hibázott, mivel nem a helyi önkormányzat a havilap felelős szerkesztője és kiadója.

Simó Bernadette
Kifogások a Kisváros ellen
Csak magyarul olvasható Fotó: Székelykeresztúr P. H.

Székelykeresztúron folytatja magyarellenes meg­nyilvánulásainak sorát Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője – közölte Koncz Hunor János, a város polgármestere, miután Ta­na­să a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumával közösen tett feljelentést Székelykeresztúr polgármestere ellen, vitatva a városban megjelenő magyar nyelvű havilap, a Keresztúri Kisváros helyzetének törvényességét. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Koncz Hunor János a Hargita Népével közölte, Tanasă azzal az indokkal tett feljelentést az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), hogy  a hivatal és az elöljáró diszkriminálja a helyi románokat azáltal, hogy csak magyar nyelven adja ki a város hivatalos havilapját. Az elöljáró elmondta, felveszik a kesztyűt a magyar önkormányzatok ellen jogi támadások garmadáját intéző Tanasăvel szemben: érvelése szerint Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala nem vádolható diszkriminációval, mivel nem a város adja ki felelős szerkesztőként a havilapot. A Keresztúri Kisvárost egy nyomda szerkeszti és adja ki, amit Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala minden hónapban megvásárol a kiadótól, majd tőlük jut el a lakossághoz. Székelykeresztúron 1,6 százalék a román ajkú lakosság aránya.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!