Hirdetés

Játék a fonalakkal

A keresztúri Bodó-Séra Magda a vendéglátás mellett egy igazán találékony hobbival tölti a szabadidejét. A horgolással Magda kreativitást lehel a színes és karakteres játékfigurákba, amelyek nagyrészt a bárpult mellett, a munkaidő végén készülnek el. A hét éve formálódó hobbi remek példa arra, hogy ma is létezik olyan divat, ami a horgolótűvel kezdődik.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Játék a fonalakkal
Fotó: Hodgyai István

Magda hét éve kezdett el horgolni, mikor a nővérétől egy horgolótűt kapott a születésnapjára. Mint mondta, a nővére mindig is tudta, hogy milyen ajándéknak veszi később nagy hasznát. Magda rengeteg oktatóvideót nézett meg az interneten. Elsajátította az alapokat, az öltések különböző technikáit, majd elkezdte gyakorlatba ültetni a látottakat. Először kis csipkedarabokat, díszalátéteket készített, ebből nőtték ki magukat a játékfigurák. Székely kötényre is horgolt csipkéket, de nem fejezte be. Egy kedves dizájner ismerőse felajánlotta, hogy elkészíti a munkái logóját, az alkotó később egy szemrevaló névjegykártyát is készített magának. 

Hodgyai István

Mesés figurák
Már a legelső darabok elkészítése után elkezdte másokkal megosztani a horgolmányokat, főleg a közösségi médiában. 
– Másfél évig pihentettem a horgolótűt, most kezdek újra belejönni. Csordultig vagyok ötletekkel, s az sem áll távol tőlem, hogy szombat esténként, egy buli kellős közepén félrevonuljak horgolni. Ez olyan hobbi, amit bárhol lehet csinálni – mondta Magda. 
Horgol az utcán, várakozás közben vagy egy kávé mellett, de az autóban, a repülőn, a vonaton is. Mindig mindenhol ott van vele a tű és a fonal. Korábban dolgozott felkérésre, de ma már csak olyat horgol, ami megtetszik, azért, hogy ne legyen benne kényszer, se határidő. Bármit elkészít, ami első ránézésre megtetszik neki. Vannak saját mintái, de alapvetően különféle internetes oldalakról szerzi az inspirációt. 
– A saját minta kidolgozásával egyetlen probléma van: túl sok időt vesz el, nem lehet látni a végeredményt, így kicsit kiszámíthatatlan. Egy már leírt, mások által kipróbált minta követése sokkal biztonságosabb – vélekedett.
Készít szundikendőket, fejlesztő játékokat, alvós állatfigurákat, zörgős játékokat, de könyvtartókat, könyvjelzőket, táskákat, sőt szőnyegeket is. Horgolt már női topot, fülvédőt, sapkát, ezek egyszeri darabok voltak, és nem is fogták meg annyira a kreativitását. Elsősorban megmarad a figurák készítésénél, persze vannak más kitűzött céljai is. A figurákhoz rövidpálca-technikát alkalmaz, a bonyolultabb figuráknál a hamispálcát vagy az egyráhajtásos pálcát is használja. 

Hodgyai István

Ma is trendi
A horgolásról sokunknak nem az aktuális divat jut eszünkbe, hanem egy olyan tevékenység, amit még nagymamáink űztek. Mégis a kézműves alkotók, akik a hagyományos tevékenységekkel fejezik ki a kreativitásukat, kezdenek egyre nagyobb figyelmet kapni. Magda munkáit elnézve, létezik egyensúly a hagyomány és a mai trendek között. A horgolmányai nem nevezhetők teljes mértékben hagyományosnak. 
– Valóban horgoltak a nagymamáink, de egyikük sem készített olyan figurákat, amilyeneket most horgolnak a kézművesek – mondta Magda. – A technika ősi, de a formák, minták, színek a mai trendhez közelebb állnak. 
Az egyensúlyról beszélve, szóba került a fiatal nő főállású munkája és a hobbija közti kapcsolat is. Mint mondta, az idő menedzselésével mindig bajban volt. A horgolás segít levezetni a munkahelyi zsongást, elvonulni, megnyugodni. A hobbi kedvez az introvertált személyiségének, hiszen magányos tevékenység.
– Horgolás közben nem kell beszélni, más emberekre figyelni. Amikor az étteremben kezdek el horgolni, a vendégek odajönnek hozzám, kérdezősködnek, megdicsérik a munkáimat, sőt egyesek még az udvarlást is megpróbálják – mondta nevetve.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!