Hirdetés

Iskola után sem unatkoznak a gyermekek

Iskola utáni foglalkoztató központot működtet az önkormányzat Csíkkozmáson, így segítenek a késő délutánig dolgozó szülőknek a gyermekek felvigyázásában. Az intézmény közösségi tér a tanulók számára, az önkormányzat alkalmazottjai pedig mindent megtesznek azért, hogy eleget tegyenek a szülők igényeinek.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 8 perc
Iskola után sem unatkoznak a gyermekek
Jelenet az afterschoolból. Nagy segítség a szülőknek a délutáni gyermekfelügyelet Fotó: László F. Csaba

Csíkkozmáson napközi helyett az önkormányzat működteti az Iskola Utáni Foglalkoztató Központot 2015 óta, ahol óvodás, elemi és általános iskolás gyermekeket is fogadnak. Elnevezése ellenére nemcsak iskola után, hanem délelőtt is gyerekzsivajjal telik meg az épület egy része, mivel ott kapott helyet az előkészítő osztály is. A helyiek idegen kifejezést használva afterschoolnak nevezik az intézményt, és mint Szántó Lászlótól, Csíkkozmás község polgármesterétől megtudtuk, a szülők igénylik ezt a központot, mert míg ők munkában vannak, addig csemetéik meleg ebédet kapnak, illetve biztonságos, kényelmes és a házi feladat elkészítéséhez megfelelő helyen tudnak tanulni. A Dr. Boga Alajos Általános Iskola udvarán található a létesítmény, az óvoda szomszédságában, ahol a tágas udvaron sportpálya, játszótér és tornaterem is van. Az afterschool épületében található a községi könyvtár is, ahol a gyermekek faltól falig érő könyvespolcok között tanulhatnak, olvashatnak.


Hirdetés

Mindenük megvan, amire szükségük van

Ottjártunkkor, a délelőtti órákban nem sok gyermek volt a délutáni foglalkoztató központban, a pedagógusok kör­­bevezettek bennünket. A tá­gas épületben több osztály­terem is található, amelyeket a gyermekek életkori sajátosságának megfelelően alakítottak ki, illetve kiságyakat is szereztek, hogy a legkisebbek délután tudjanak aludni. A földszinten található a községi könyvtár, amelynek polcai tele vannak a kötelező házi olvasmányokkal és ifjúsági regényekkel. Az ebédlőben épp csend volt és nyugalom, de a pedagógusok elmondása szerint ebédidőben nagy a jövés-menés. Úgy vélik, a délutáni foglalkoztató nemcsak azért hasznos, mert így a dolgozó szülőknek nem kell aggódniuk gyermekeikért, hanem azért is, mert a tanulók iskola után is együtt töltenek pár órát, és ha végeztek a házi feladattal, akkor még játszhatnak, kötetlenül beszélgethetnek egymással. Mint közölték, az Iskola Utáni Foglalkoztató Központ célja a gyerekek segítése a tanulásban, a házi feladat megoldásában. Segítenek a szülőknek, közben pedig összetartó gyermekközösség alakul ki a délutáni órákban. A pedagógusok fontosnak tartják, hogy a foglalkozások családias hangulatban történjenek, a gyerekek otthonosan érezzék magukat, és szívesen menjenek oda. Azt látják, hogy a tanulók tanulmányi eredményei javulnak, illetve önállóságot is tanulnak.

László F. Csaba
Tágas épület. Nemcsak délután, hanem délelőtt is gyermekzsivajjal telik meg

Napközipótló

Szántó László, Csíkkozmás község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy részben azért hozták létre a délutáni foglalkoztató központot 2015-ben, mert az iskolában nem tudtak napközis csoportot létrehozni, az Oktatási Minisztériumban ugyanis nem hagyták jóvá az igazgató által benyújtott, erre vonatkozó kérelmet. A csíkkozmási afterschool tehát részben betölti a napközi szerepét, hiszen helyet ad a helyi és a szomszédos települések gyermekeinek, óvodáskortól egészen nyolcadik osztályos korig.
A polgármester elmondása szerint az önkormányzat a Csíkkozmásért Egyesülettel partnerségben pályázott az afterschool építésére és működtetésére, de már kezdetben személyzeti problémákkal szembesültek. A polgármester elmondása szerint ugyanis kezdetben a pályázat szabályai szerint az egyesületnek is kellett pedagógust alkalmaznia, de a jövedelem nélküli helyi egyesület nem tudta volna biztosítani a bérezést, ezért az önkormányzatnak támogatókat kellett keresnie, akik segítettek a probléma megoldásában. Jelenleg két pedagógus, egy könyvtáros és egy dada – aki takarítónő is – dolgozik a délutáni foglalkoztató központban, a helyi önkormányzat alkalmazottjaként. A szülőknek mindössze az ebéd árát kell kifizetniük, minden más költséget az önkormányzat vállal.

László F. Csaba

– Az önkormányzatnak nagy teher a délutáni foglalkoztató fenntartása, hiszen nemcsak az alkalmazottak fizetését kell biztosítani, hanem az épület fenntartási költségét is, illetve azokat az eszközöket, amelyekre szükség van egy ilyen épületben. A szabályozásban sehol sem szerepel az, hogy milyen formában kellene finanszírozni egy iskola utáni foglalkoztató központot, pedig nekünk nagyon sokat jelentene, ha központi forrás lenne hozzárendelve. Természetesen támogatjuk a létesítmény működését, de az önkormányzatnak nem mindegy, hogy a teljes fenntartási költséget vállalja, vagy csak egy részét

– mondta Szántó László, hozzátéve, hogy csak az alkalmazottak bére évente közel kétszázezer lej.

László F. Csaba

Segítség a szülőknek

A foglalkoztató központ ajtaja már kora reggel nyitva áll, de dél körül kezdődik az igazi nyüzsgés, amikor az iskolából jönnek az elemi osztályosok, utánuk pedig az általános iskolás gyermekek, akik később végeznek az iskolában, mint elemista társaik. Érkezés után az iskolások meleg ebédet kapnak – amely az önkormányzat tulajdonában levő Tulipán Panzió és Étterem konyháján készül –, majd nekifognak a házi feladat megírásának, a pedagógusok pedig segítenek annak, akinek szüksége van rá. Délután öt órakor mennek haza a tanulók, illetve van, akit iskolabusszal szállítanak, ugyanis a községhez tartozó, de pár kilométer távolságban levő Lázárfalváról is járnak gyermekek a délutáni foglalkoztatóba. Jelenleg húsz-huszonöt elemi és általános iskolás gyermek jár ide, a működtetőnek azonban nem kis fejtörést okozott az alkalmazottak munkaprogramjának a beosztása, hiszen mindannyian nem lehetnek ott reggel hét órától késő délutánig. Mivel a legforgalmasabb időszak az ebédidő, és olyankor minden kézre szükség van, ezért olyankor minden alkalmazott ott van, de a takarító kora reggel kezd, a pedagógusok pedig később csatlakoznak, és késő délutánig maradnak a gyermekekkel.
Szántó László elmondása szerint a jövőben az iskolával együttműködve napközis csoportot is létrehoznának a legkisebbeknek az afterschool épületében, mert ha az iskolának lehetősége lenne pedagógust alkalmazni, akkor délelőtt is fogadhatnák a kisgyermekeket. Emellett újdonság, hogy az iskola idéntől részt vesz az Egészséges étkezés programban, amely folytatása a tavalyi Meleg ebéd programnak. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a délutáni foglalkoztatóba járó tanulók kapnának ebédet, hanem az iskola többi tanulója is. Hosszú távú tervük továbbá, hogy bővítsék az iskola épületét.

– Kihívás működtetni és fenntartani a délutáni foglalkoztatót, de azt látjuk, hogy a szülőknek nagy segítség a gyermekek délutáni felügyelete, ezért a jövőben is megoldjuk, hogy működjön az afterschool

– mondta a polgármester.

László F. CsabaHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!