Hirdetés

Reneszánszát éli a citera és a pásztorfurulya

Fokozatosan nő a népszerűsége a citerának, egyre többen veszik kézbe a feledésbe merült népi hangszert. Népszerűsítéséhez tizennégy éve a Székelyföldi Citeraoktató Tábor is hozzájárul.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Reneszánszát éli a citera és a pásztorfurulya
Egy húron pendülnek. Örömzene Fotó: Hadnagy Éva

A citera népszerűsítése a fő célja a Székelyföldi Citeraoktató Tábornak, amelyet már tizennegyedik alkalommal szerveztek meg Nyikómalomfalván. Több mint nyolcvan résztvevője van a rendezvénynek Bukaresttől egészen Nagyváradig, sőt Magyarország számos településéről is érkeztek tanulni vágyók és oktatók egyaránt. A legfiatalabb résztvevő 7, a legidősebb pedig 70 éves is elmúlt, vannak újak és visszatérők, akik nélkül el sem lehet képzelni már a tábort.

– Az erdélyi népdalkincsre és a helyi hagyományokra alapozunk, az udvarhelyszéki és a marosszéki dallamok az alap, és az a fő célunk, hogy erdélyi stílusban tanuljanak meg játszani a résztvevők

– vázolta a táborban zajló munkát Nagy Márta Izabella, a tábor főszervezője, a Székelyszentmihályi Citerazenekar vezetője.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A táborban bárki részt vehet, nem szükséges a hangszerismeret. Egy kezdő, három középhaladó és egy profi csoportban zajlik az oktatás hazai és magyarországi elismert szakemberek vezetésével.

– A citera az egyik legkönnyebben elsajátítható hang­szer, nagyon hamar sikerél­ményt biztosít, rövid időn be­lül tudunk rajta megszólaltatni dallamokat, utána már csak technikailag kell fejlődni

– jegyezte meg a főszervező.
Lelkesedésből nem is volt hiány. A kezdő csoportban egy-egy népi gyermekjátékkal is megfűszerezték, élményszerűbbé tették az oktatást a legkisebbek számára, de az idősebb résztvevők is örömmel csatlakoztak. Idén újdonságként pásztorfurulya-oktatást is indítottak kezdőknek, hiszen a két hangszer nagyszerűen kiegészíti egymást.

– Nagyon népszerű ez a hang­szer is, ezt bizonyítja, hogy mintegy tizenheten kap­csolódtak be az oktatásba. Kí­sérleti jelleggel indítottuk el, de a jövőben biztosan lesz foly­tatása. A tábor gálaműsorral ér véget, a résztvevők az oktatókkal közösen mutatják be a héten tanultakat.

 Reneszánszát éli a citera és a pásztorfurulya

A Székelyföldi Citeraokta­tó Tábor házigazdája a Székely­szentmihályi citerazenekar, társszervezője pedig a marosvásárhelyi Fagyöngy Citerazenekar. Fazakas Ildikó, a marosvásárhelyi együttes vezetője szerint az elmúlt több mint egy évtized alatt rengeteget fejlődött a tábor, akárcsak az Erdélyben működő citerazenekarok, köszönhető az Erdélyi Hagyományok Házának, amely felkarolta a citeraoktatást.

– A mennyiségi zene után el kellene érjük a minőségi játszásmódot, ezért is nagy segítség a Hagyományok Háza Alapítvány, ahol a hazai citeraoktatókat képezik

– vázolta a célokat. 
Mint mondta, együttesük is számos elismerést tudhat magáénak tizennégy éves fennállása során, és mára Erdély egyik legjobb citerazenekaraként tartják számon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy hónapja Hortobágyon KÓTA Aranypáva Országos Népzenei Minősítőn Aranypáva Nagydíjban részesültek. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!