Hirdetés

Megéri jól tanulni

Az Oktatási Minisztérium átalakította a közoktatásban részt vevő diákok számára kiírt ösztöndíjrendszert, ez alapján a 2024–2025-ös tanévtől 7 különböző ösztöndíjban részesülhetnek a diákok az eddigi 6 ösztöndíjhoz képest – tájékoztat közleményében az RMDSZ. 

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Megéri jól tanulni
Fotó: Hodgyai István

A hét különböző ösztöndíj a következő: reziliencia-ösztöndíj (új) – 300 lej, kiválósági ösztöndíj I. – 750 és 3700 lej között változhat, kiválósági ösztöndíj II. – 700 lej, érdemösztöndíj – 450 lej, szociális ösztöndíj – 300 lej, kiskorú édesanyáknak járó ösztöndíj 700 lej, műszaki ösztöndíj 300 lej.
Kiválósági ösztöndíj I.-ben olyan V–XII. osztályos diákok részesülhetnek, akik a nemzetközi tanulmányi versenyeken, illetve az Oktatásügyi Minisztérium által elismert nemzetközi sportvetélkedőkön I., II. vagy III. helyezést értek el. A kiválósági ösztöndíj II. az Oktatásügyi Minisztérium által szervezett tantárgyversenyek I., II. illetve III. helyezettjei számára érhető el, az V–XII. osztályos tanulók köréből. Az érdemösztöndíjasok és a reziliencia-ösztöndíjasok névsorát egy adott osztályban az osztályfőnök állítja össze és terjeszti elő az iskolakezdést követően 25 napon belül, nem szükséges külön kérvényeznie a diáknak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Szociális ösztöndíjban részesülhetnek azon diákok, akiknek családjában az elmúlt 12 hónapban az egy főre eső jövedelem nem éri el az országos minimálbér 50%-át; árva, illetve félárva gyerekek; egyszülős családok gyerekei; fejlődési vagy funkcionális zavarban szenvedő gyerekek, azok a tanulók, akik onkológiai és/vagy krónikus betegségük van, és több mint 4 hetet töltöttek az Iskola a kórházban elnevezésű programban. A kiskorú édesanyáknak járó ösztöndíjra olyan édesanyák jogosultak, akik nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat középiskolai vagy gimnáziumi szinten.
A 2024–2025-ös tanévben a műszaki ösztöndíjat csak a szakképzés, beleértve a duális képzés 3. szintjére (EQF/CNC) beiratkozott tanulók kapják.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!