Hirdetés

Ma tartják a véglegesítő vizsga utolsó felvonását

A mai írásbelivel ér véget az idei pedagógusi véglegesítő vizsga, a Hargita megyei pedagógusoknak Csíkszeredában szervezik meg a megmérettetést. A többlépcsős folyamat végén legkevesebb nyolcas átlag szükséges ahhoz, hogy valaki teljes jogú pedagógussá váljon.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Ma tartják a véglegesítő vizsga utolsó felvonását
Tanár a tanórán. Tanul, hogy taníthasson Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában, a Petőfi Sándor Általános Iskolában szervezik meg az írásbeli vizsgát, amelyen 171 pedagógus jogosult a részvételre. 

Pályakezdők is vizsgázhatnak

Közöttük sokan vannak pályakezdők, de olyanok is, akiknek az előző években nem sikerült a véglegesítőjük. Ők azok, akik teljesítettek minden egyéb feltételt, amely szükséges ahhoz, hogy valakit végleges tanárrá, tanítóvá, óvónővé nyilvánítsanak. A tanfelügyelőség összesítése szerint legnagyobb számban bölcsőde- és óvodapedagógusok, illetve tanítók jelentkeztek a véglegesítőre, rajtuk kívül különböző szak- és nyelvtanárok, fejlesztőpedagógusok, szakoktatók szeretnék megszerezni a végleges státuszt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Egy tanévet vesz igénybe

Péter Kinga-Erzsébet szaktanfelügyelő elmondta, hogy a véglegesítő folyamat egy tanévet vesz igénybe, és míg korábban csak két év után lehetett belevágni, ma már a friss pedagógus akár az első tanítási évben is beiratkozhat a megmérettetésre. Azt követően két alkalommal a tanfelügyelőség által szervezett óralátogatáson kell bizonyítania szakmai rátermettségét, illetve szakmai portfóliót kell összeállítania. Az ezekre kapott minősítés (a sikeres vizsgához legkevesebb 7-est kell elérni mindkettő esetében) 30 százalékát képezi a végső jegynek, 70 százalékban a mai írásbeli eredménye határozza meg a véglegesítő sikerességét. A sikeres véglegesítő vizsgához összesítve 8-as fölötti átlag szükséges.

Szigorú feltételek

Ma reggel 8 óráig mindenkinek el kell foglalnia a helyét a vizsga helyszínén, és szigorú biztonsági feltételek között négy órát kapnak a résztvevők a központi szinten meghatározott tételek kidolgozására, amelyeket 9 órakor bontanak fel. Amint Péter Kinga-Erzsébet tájékoztatott, a feladatok egy része a pedagógus szakirányára vonatkozik, továbbá módszertani témákban is írniuk kell. Az eredményeket július 30-án függesztik ki a Petőfi Sándor Általános Iskolában, és a defintitivat.edu.ro honlapon is nyilvánosságra hozzák. Aznap délután, illetve másnap délelőtt van lehetőség megóvni a kapott jegyet, végleges eredményeket augusztus 6-án közölnek.

Feloldott korlátok

Bár az egyetemi képzés befejeztével elfoglalhat tanügyi állást a pályakezdő pedagógus, de a véglegesítő vizsga megléte szükséges ahhoz, hogy valaki ún. rendes (azaz „címzetes”, végleges) pedagógusi állást nyerjen el. Korábban ezen a téren is volt korlátozás, hogy bizonyos számú éven belül meg kell szerezni ezt a státuszt, de ezt már törölték. Tehát elméletileg végtelen ideig próbálkozhat egy pedagógus a véglegesítő vizsgával, viszont csak az első három vizsga ingyenes, utána már fizetni kell érte – tudtuk meg a tanfelügyelőtől.
A sikeres véglegesítő vizsga után kezdődhet a szakmai fokozatok megszerzése, amely hasonló struktúrájú (óralátogatás, portfólió, vizsga) és eléggé hosszadalmas folyamat végigjárását igényli. Ezeket már nem a szaktárca, hanem az egyetemi képzési központok szervezik meg.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!