Hirdetés

MI, vagy nem MI?

Létai Tibor

A mesterséges intelligencia (MI) részese lett mindennapi életünknek, mint egy polip, amely szorosan körülölel mindent. A kényelem ígéretével férkőzik bizalmunkba számos területen, ám idővel, felfedheti valós arcát, és fogságba ejthet minket. Azért a feltételes mód, mert rajtunk, embereken múlik, mire használjuk és miként.
Az MI forradalmasítja az egészségügyi szektort. Az algo­ritmusok képesek azonosítani a betegségeket, előre jelezni a járványokat, és személyre szabott kezeléseket ajánlani. Mindez növeli az orvosi ellátás hatékonyságát, ugyanakkor a betegek személyes adatai és a gépi döntéshozatal etikai kérdéseket is felvetnek. A bankok és pénzügyi intézmények szintén használják az MI nyújtotta lehetőségeket. A pénzügyi tranzakciók elemzése terén gyorsabbak és pontosabbak, mint az ember. Azonban a technológia visszaélésekre ad lehetőséget, manipuláció, pénzmosás stb.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az iparban az automatizált gyártósorok növelik a termelékenységet és csökkentik a költségeket, ami mun­kahelyek elvesztésével jár. Az önvezető autók fejlesztése új távlatokat nyit az autóiparban. Az MI-alapú rendszerek képesek javítani a közlekedés biztonságát és hatékonyságát. Azonban az önvezető járművek esetleges hibái komoly balesetekhez vezethetnek, és felmerülhet a kérdés, ki a felelős egy ilyen katasztrófa esetén. És nem mehetünk el szó nélkül a hadiipar és a háborúk mellett, ami annyi szenvedést okozott az emberiségnek évezredeken át. A gyötrelmet most már intelligensen fogják tálalni. Az MI alkalmazása a hadiiparban ezért különösen érzékeny terület. Az „okos fegyverek”, drónok, rakéták és robotkutyák egyre gyakrabban jelennek meg a hadszíntereken. Tanulmányok rávilágítottak arra, hogy az MI érzelmek nélkül robbanthat ki világháborút, atomháborút. Ki lesz a felelős, ha egy önálló döntéshozatalra képes fegyver „hibázik”? Hogyan biztosítható, hogy ezek a rendszerek ne kerüljenek rossz kezekbe? Előnyök, hátrányok, kockázat, jó és rossz. Az előnyök mellett jelentős kockázat és etikai kérdések sora. 
Fontos, hogy a társadalom tudatosan és felelősségteljesen kezelje az MI-technológiák alkalmazását, biztosítva, hogy azok valóban az emberiség javát szolgálják, és ne váljanak ellenünk forduló erővé. Mert tény, önmagában semmi sem jó vagy rossz, az emberé a döntés, mire használja. Nem a fegyver öl, hanem aki meghúzza a ravaszt.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!