Hirdetés

Bugyuta, jókor

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

Gyermekkorom kedvenc rajzfilmhőseiről néztem egy filmet minap a még gyermeklelkű gyermekemmel. Nem volt betervezve, spontán esti program lett egy kemény hétköznap végén.
Semmi kedvem nem volt a bugyutasághoz, inkább vettem volna fel a pizsamát. De egy-egy vicces jelenet mégis a képernyő elé kötött, s nem sok időbe telt, amíg hangos nevetésekben törtünk ki. Egyre-másra jöttek a szórakoztató jelenetek, végül másfél órás vidám programmal zártuk az estét.
Utána gondolkodtam el: ha valaki nekem hétköznap estére ilyesmit ajánl, zsigerből elutasítom. Mert ugyan, minek kimozdulni, minek filmnézésre vetemedni, a szórakozás is fárasztó már ilyenkor. De be kell valljam, jólesett ismét gyermekire váltani, úgy kacagni egy-egy jeleneten, hogy ne gondoljak bele, mennyire valószerűtlen, vagy úgy szórakozni, hogy ne jusson eszembe se az elmaradt, se az előttem álló feladatok tömkelege. És igen, sikerült.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Vajon mi kellene ahhoz, hogy gyakrabban tudjuk átadni magunkat a felhőtlen időtöltésnek? Bizonyára sokan vannak rajtam kívül, akiket a határidők s az egyre-másra csipogó telefonok távol tartanak attól, hogy ellazuljanak a munkaidő után. Egyáltalán, le tud járni a munkaidő manapság, amikor folyamatosan válaszolni kell valakinek? Én már intéztem munkához kapcsolódó ügyeket nokedliszaggatás vagy családi összejövetel közben is, és tudom, hogy sokan járnak hasonló cipőben, főleg ebben a szakmában. De egyre inkább úgy érzem, meg kell húzni a határt. Egy ideje gyakorlom, hogy lehalkítom a telefonomat éjszakára, sőt egész hétvégére is. Még van némi bűntudatom miatta, de bízom benne, hogy elmúlik.
Ahogy a környezetemet elnézem, talán generációs probléma ez: gyorsan, sokat teljesíteni, megfelelni. De látom azt is, ahogy az előttem járók a hátradőlés felé hajlanak inkább, a nyugalmat keresik, s ifjaiknak adják át a stafétát, igazítják az útjukat. Lehet, hogy így is van rendjén: hajtunk amíg érdemes, s tudjuk, mikor kell előrébb engedni, tolni a csemetéinket, a fiatalokat. De addig jó, ha belefér mindenkinek sok-sok vidámsággal töltött, be nem tervezett program is. Az se baj, ha bugyuta, lehet, pont az jön jókor.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!