A jövő épp tegnap volt

Fazakas Bea

Az elmúlt időszakban számos hajmeresztő fejlesztésről, úttörő innovációról olvastam és eszembe jutott, az elmúlt évek egyik legsikeresebb brit antológiasorozata a Black Mirror, vagy Fekete Tükör. A képkockákon látott robotizált, emberi életet is ellehetetlenítő újításokat figyelve, minden alkalommal kirázott a hideg, de mindig megnyugtattam magam azzal, hogy ó, hát ez a világ még nagyon messze jár a valóságtól.
De vajon tényleg messze vannak tőlünk a hasonló technológiák? 
Bizonyára emlékeznek, hogy nemrégiben a tapló kiszolgálókról fejtettem ki a véleményemet, majd a villanásra érkezett reakciók között ott találtam egy megjegyzést, amiben a hozzászóló egy japán céggel példázódott. A szigetországban Mesterséges Intelligencia, MI figyeli az alkalmazottakat, ellenőrzi, hogy kellően mosolygósak-e, és ebből konklúziókat von le a vásárlói élménnyel kapcsolatban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Elmosolyodtam, hogy nem épp erre gondoltam, nem vagyok a megfigyeltetés híve, sokkal inkább az emberi jóindulatban és az együtt gondolkodásban hiszek. Na de nem a már említett csontról rágnám le a megmaradt cafatokat, sokkal inkább az MI térhódításáról. Hallottak már az OpenAI által kifejlesztett technológiáról a ChatGPT-ről? Ez a technológia képes természetes nyelvi párbeszédekre, szövegírásra, fordításra és még sok másra. Pozitívumairól sokat lehetne mesélni, hiszen segíthet az oktatásban, megkönnyíti az információhoz való hozzáférést.
De az automatizálás és az MI elterjedése miatt bizonyos munkakörök megszűnhetnek, különösen az egyszerűbb, ismétlődő feladatokat végző munkahelyek esetében. De megkérdőjelezheti a komplexebb foglalkozások létjogosultságát is.
Hiszen ahogy felteszünk egy kérdést, a ChatGPT-től azonnal válaszokat kapunk. Persze ezek nem mindig jók és megbízhatók, sőt, az MI felhasználható hamis információk, manipulációk terjesztésére is. Épp a ChatGPT-vel kapcsolatos eseményt fedeztem fel a napokban, amit a régiónkban szerveznek diákoknak. A kiskorúak tájékoztatására és az új technológia ajánlott használatára épül. Értékes, hasznos kezdeményezés ez, hiszen meg kell tanulni okosan használni a technológiát, mielőtt az minket használni kezd. És habár félelmetes lehet az új eszköz, az ősemberek is féltek a tűztől, de ma már elképzelhetetlen, hogy nyersen együk a csirkemellet.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!