Hirdetés

Az ellopott élmény

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt évtizedekben fokozatosan emelkedett a nyugdíjkorhatár. Romániában a 90-es években 50 éves kor fölött már kérhette nyugdíjazását, aki úgy érezte, hogy eljött az ideje megpihenni a munka mezején eltöltött hosszú évek után, annál is inkább, mert ha valaki 18–20 évesen munkába állt, az 50 éves korára simán ledolgozta a 30 esztendőt, ami nem kis teljesítmény, valljuk be. 
De sötét felhők kezdtek tornyosulni a munkavállalók feje fölött a nyugdíjkorhatárt illetően: az elmúlt években folyamatosan emelkedett a tét. Jelenleg Romániában férfiaknak 65 év, nőknek 61 év a határ. Így valaki a jelenlegi rendszerben, ha már 18-20 évesen munkába állt, az barátok közt is simán robotol 40-45 évet, amíg nyugdíjasként megpihenhet. Nem kis teljesítmény. Annak, aki megéri.
De mit 65 év! Manapság már közel 80 éves korhatárról beszélnek a szakértők. Egy nemrég megjelent hír szerint a világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, ne számítsanak arra, hogy a hatvanas éveikben kényelmesen nyugdíjba fognak tudni vonulni, tudniillik, meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70–75 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A határok feszegetése itthon is beszédtéma, bár igyekeznek nyugtatni a kedélyeket, hogy jó ideig még nem fogják emelni azt, viszont a nők számára 2030-ig 63-ra, 2035-ig pedig 65 évre tolnák ki korhatárt. A munka mindhalálig Damoklész kardja, tehát ott lebeg fejünk fölött. Mert lehet gazdasági helyzetről, várható élettartamról prédikálni, ez nem segít azokon, akik a munka mezején lehúznak 3-4 évtizedet, és néhány év híján elvétik a jackpotot, vagyis nem érik meg azt az áldásos állapotot, hogy gurulós bevásárlótáskát húzva maguk után, nyugdíjasként bosszantsák a siető fiatalokat. 
Tájainkon nem reménykeltő a kilátás, hisz a Kárpátok bérceinek ölelésében élőknek a harmadik legalacsonyabb a várható élettartama az EU-ban. Átlagosan véve 75,3 év. Még egy kis nyugdíjkorhatár-emelés, és a vállalat a munkaszerződés megkötésekor megígérheti, hogy saját halottjának tekinti idővel az alkalmazottat. Az uniós átlagéletkor ugyan 80,7 év, de azért az sem nagy ígéret annak, akit 75 évesen nyugalmaznak, és azt is megnézném, hogy a hetedik X fölött a frissesség, az erő, a gyorsaság, a fittség mennyire hatja át a „lelkes” munkáskezet, szellemet.
De hopp. Felsejlik a távoli Srí Lanka képe, ami reményt adhat kis hazánk melósainak. Olvasom a minap, hogy ott már 55 évesen nyugdíjba vonulhat az ember. Nemcsak a táj paradicsomi, hanem a nyugdíjkorhatár is. Persze ironikus a példa, hisz tudjuk, hogy manapság az egykori Ceylon szigetéről vándorolnak sokan Európába a fizetésért, de mégis eljátszva a gondolattal, mi is emigrálhatunk az egykori angol gyarmatra a korai nyugdíjazásért. Tamilnak nyugati fizetést, székelynek távol-keleti alacsony nyugdíjkorhatárt. Csábító ajánlat. Megyek, előkészítem a gurulós szatyrot, s befizetek egy jegyre oda, ahol nem lopják el tőlem ezt az élményt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!