Hirdetés

Véget ért az idei Future Makers

Tizedik alkalommal szervezte meg a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház a középiskolásoknak szánt Future Makers önismereti alapú vállalkozói készségfejlesztő képzést. Utolsó felvonásként vasárnap versenybe szálltak a csapatok, hogy bemutassák egy-egy általuk elképzelt vállalkozás tervét a zsűrinek, amelynek egyik tagja Geszti Péter volt.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Véget ért az idei Future Makers
Geszti útravalót nyújt a fiataloknak. Vállalják fel ötleteiket Fotó: Asztalos Ágnes

Idén is nagy érdeklődésnek örvendett a Harghita Business Center (HBC) vállalkozói inkubátorház tizenegyedikes diákokat megszólító programja: a megyéből 86-an jelentkeztek a képzésre, motivációjuk alapján 21 fiatalt választottak ki, akik elkezdhették a 60 órás, három hétvégés tanfolyamot. Az első két hétvégén néhányan még kiestek, végül 15-en fejezték be, nagyjából fele-fele arányban csíkszeredai és székelyudvarhelyi tanulók. 
A Future Makers a HBC megalapítása óta fut, egyfajta vállalkozói utánpótlás-nevelésnek is tekinthető, hiszen célja, hogy a résztvevők önmaguk jobb megismerésén át felfedezzék erősségeiket, miközben a vállalkozói kompetenciákkal, vállalkozói gondolkodásmóddal, vállalkozói alapismeretekkel is ismerkednek. Akárcsak a korábbi években, ezúttal is a Szatmárnémetiből érkező szakemberpáros, Barkász Gabriella tréner, vezetői tanácsadó és Fleisz Kinga pszichológus vezette a tréninget, amely Székelyudvarhelyen startolt március végén, és amelynek során a fiatalok saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy milyen lehet egy igazi vállalkozást összehozni, annak minden vetületével együtt. Az utolsó felvonás egy ötletverseny volt vasárnap a HBC-ben, ahol vállalkozói elképzeléseiket mutatták be a csapatok a zsűri és szüleik előtt. Idén négy csapat versenyzett.


Hirdetés


Innovatív ötletekkel rukkoltak elő a diákok: fogyókúraközpont, Kolozsvárra tervezett, a tudatos és egészséges táplálkozás lehetőségét nyújtó étterem, mozgó „előadótér”, azaz egy busz működtetése, amely a diákoknak olyannyira hiányzó pénzügyi ismereteket, és vizsgák előtt állóknak relaxációs programot nyújtana, illetve egy drónos ingatlanfelméréssel foglalkozó vállalkozás tervét vázolták fel szakszerű prezentációkban. Beszéltek a személyes nyereségről is, amit a képzés nyújtott számukra, ilyenek hangzottak el, mint például, hogy segített megfogalmazni egy életcélt, határozottságot, önbizalmat adott, fejlődött a kommunikációs készségem, megtanultam csapatban dolgozni, nyitottabb, kezdeményezőbb lettem stb. A zsűriben szerepet vállalt az épp előadókörúton itt tartózkodó magyarországi dalszövegíró, producer, vállalkozó Geszti Péter, mellette Asztalos Lehel iskolai tanácsadó, Komoróczy Zsolt, a Melinda cégcsoport vezérigazgatója és Szakács-Paál István, a HBC vezetője kapott helyet. 

Asztalos Ágnes
Az eredményhirdetéskor elhangzott, hogy a képzés a jelenlegi oktatási rendszerben abszolút hiánypótló, hiszen akár egyfajta életpálya-modell megalkotására is lehetőséget ad a fiataloknak, és olyan kompetenciákat „mozgat meg”, hív elő, amit az iskola nem igazán tesz meg. Geszti például azt emelte ki, hogy mennyire fontos megtapasztalni, hogy egyáltalán vállalkozó típusba tartoznak-e, mielőtt a felnőttkor küszöbén egy döntést hoznak jövőjükről. Ő mondta azt is, hogy ha ezen út mellett döntenek, akkor jó tudni, hogy a vállalkozás is egy önkifejezési lehetőség. Három csapat egyformán második helyezést ért el, az első helyre pedig a csíkszeredai és udvarhelyi diákokból álló Invetrix csapatot (Imre-Madarász Emese, Jakab Anna, Tamás Beáta, Horváth Ádám Tamás) tette a zsűri. Övék volt a kolozsvári étterem ötlete, de összességében azt mondták a zsűritagok az elképzelésekről, hogy mindenik életszagú, kivitelezhető és továbbfejleszthető. A fiatalok élményközpontba, illetve bowlingozásra szóló belépőket, pizzázást és Vibe-fesztiváljegyeket nyertek.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!