Hirdetés

Istennel és egymással való találkozás

Lelki feltöltődésben és megerősödésben, valamint minőségi közösségi együttlétben lehetett részük mindazoknak, akik szombaton részt vettek a firtosi kilátónál megszervezett unitárius találkozón.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Istennel és egymással való találkozás
Feltöltődés testileg és lelkileg egyaránt Fotó: Hadnagy Éva

Nyolcadik alkalommal szervezték meg idén az unitárius találkozót a firtosi kilátónál. Egyfajta zarándoklatként is felfogható a rendezvény, amelynek elsődleges célja a lelki feltöltődés. Ezúttal is közel ezren vettek részt a Székelykeresztúri Unitárius Egyházkörhöz tartozó egyházközségekből a rendezvényen. A találkozó istentisztelettel kezdődött, amelyen ezúttal a szószéki szolgálatot Demeter Erika, korondi lelkész, a fenyőkúti leányegyházközség vezetője végezte.

Istennel és egymással való találkozás

Ünnepi gondolatait a 46. zsoltárból választotta, a béke fontosságát hangsúlyozta, valamint azoknak a helyeknek a fontosságát, ahol elcsendesedhet, megpihenhet a lélek.  – A külső mellett belső harcaink is életpusztítóak, amikor a harag lehúz, a vélt vagy valós sérelmek pedig felemésztik az életünket és beteggé tesznek. Lecsendesedve, az értékek megbecsülésével és újabbak teremtésével élhetünk csak Istennek tetsző életet – fogalmazott. Hozzátette, ez a találkozó is nagyszerű alkalom az elcsendesedésre, a belső béke keresésére, hiszen ehhez magaslatok kellenek, amilyen a Firtos hegye is.

– Ez a hely egy olyan magaslat, ahol a szél simogat, és nem érezzük bántó viharnak, ahol a nap nem éget, hanem melegít, ahol ha eső hull is, áldásnak érezzük azt és közel érezhetjük magunkhoz a Jóistent, aki biztonságot, erőt, megnyugvást jelent számunkra

– emelte ki beszédében.  Az istentiszteletet követően köszöntőbeszédek hangzottak el, az egybegyűlteket Lőrinczi Lajos, a Magyar Unitárius Egház közügyigazgatója; Csáki Levente, a Székelykeresztúri Unitárius Egyházkör esperese; Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere, valamint Firtosváralja testvértelepülése, Rozsály küldöttsége, illetve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket.  

Istennel és egymással való találkozás

Az eseményen Sipos László firtosváraljai unitárius lelkész házigazdaként bemutatta a jelenlévőknek azt a két látványtervet, amelyek közül az egyik alapján készíttetnék újra a mára már lassan használhatatlanná vált kilátót. A két látványtervre szavazhattak a jelenlévők is, a szerint, hogy melyik nyerte el tetszésüket.

– Egy olyan kilátót álmodtunk, amely szabadtéri templomként is használható lenne. A firtosváraljai torony mintájára készülne el a kilátó, a templomhajót pedig a födött színpad képezné – részletezte a lelkész. Hozzátette, miután eldől, hogy melyik változat lesz a nyerő, gyűjtést szerveznek, hiszen a végleges tervek elkészíttetése sokba kerül, majd ezt követően lehet hozzálátni a kivitelezéshez. Ebben számítanak a helyi és megyei önkormányzat támogatására is. A jelen lévő egyházközségek tagjainak kulturális előadásaival folytatódott a találkozó, de szervezett gyerekfoglalkozások, bográcsozás, közös ebéd is várta a résztvevőket. 

Istennel és egymással való találkozás





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!