A közösségek lelki megerősödését szolgáló rendezvény

Ünnepelni és találkozni gyűltek össze Erdély számos részéről az unitárius felekezetűek szombaton Szejkefürdőn. Az esős idő sem tántorította el a zarándokokat, amelyre mint égi áldásra, úgy tekintettek a forró, száraz nyár után.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
A közösségek lelki megerősödését szolgáló rendezvény
Negyed évszázados rendezvény. Lelki feltöltődés Fotó: Hadnagy Éva

A zord időjárás és a szűnni nem akaró eső ellenére is több százan látogattak el szombaton Szejkefürdőre, ahol hálával telt szívvel találkoztak az unitáriusok. A negyed évszázados múltra visszatekintő rendezvényre a Magyar Unitárius Egyház egész területéről érkeztek zarándokok, hogy közösen hálát adjanak és részesei legyenek az ünnepnek. A székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895 és a hagyományőrző huszárok felvonulását követően Kovács István püspök köszöntötte az egybegyűlteket.

A közösségek lelki megerősödését szolgáló rendezvény

Beszédében az őseinktől ránk hagyott örökség továbbvitelét hangsúlyozta, valamint a közösségek megtartó erejére is kitért.

Együtt imádkozva visszük tovább ezt a szent örökséget, amelyet Tordáról eredeztetnek, és amelyben ott van az a szent szabadságvágy, az Istenhez kötődő szétszakíthatatlan erő, amely 453 év távlatából is azt üzeni nekünk, érdemes vinni tovább ezt a lángot, megőrizni és továbbadni a következő nemzedékeknek

– fogalmazott a Magyar Unitárius Egyház vezetője.

A közösségek lelki megerősödését szolgáló rendezvény

Az idén a rendezvény házigazdája a Maros Megyei Egyházkör volt, így az ünnepi istentiszteleten a szolgálatot végző lelkész is annak soraiból került ki. Bartha Mária Zsuzsánna kocsordi lelkész Noé történetéből választotta beszéde alapgondolatát, aki miután elmúlt az özönvíz, nem önnön érdekeit helyezte előtérbe, hanem oltárt épített és hálát adott Istennek.

– Minket is így erősítesz meg, Istenünk, amikor az időjárástól függetlenül megadod nekünk azt az erőt, hogy eljöjjünk hozzád, imádkozhassunk, hit- és sorstársainkkal kezet fogjunk, erőnket egybegyűjteni és megállni előtted bátorságban, kiállni amellett, hogy mi unitáriusok vagyunk – fogalmazott.

Noé története mellett Orbán Balázs életét is követendő példaként említette, hiszen az ő alakjában ért össze az útkeresés, a vallásra találás, a hitsorsnak és a hitrokonságnak a megélése, valamint a cselekvés.

A prédikációt követően Lőrinczi Lajos, az egyház közügyigazgatója, csehétfalvi unitárius lelkész és Balázs Antal fafaragómester közös meglepetéssel rukkoltak elő a huszonötödik unitárius találkozó alkalmából.

A közösségek lelki megerősödését szolgáló rendezvény

Egy kopjafával készültek, amely vándorkopjafaként szolgál majd, és az az egyházkör viheti haza és őrizheti meg egy éven át, amelyik házigazdája a rendezvénynek. A kehelyt, kenyeret és jó néhány speciális motívummal díszített diófából készült kopjafát Kovács István püspök áldását követően át is adták Fazakas Lajos Levente, a Marosi Unitárius Egyházkör esperesének. A Maros Megyei Egyházkör bemutatása következett, majd az úrvacsoraosztás. A kenyeret és a bort a marosi egyházkör közösségei ajánlották fel. A hívek hat sátorban vehették magukhoz a Jézus testére és vérére emlékeztető jegyeket.

Az ünnep Orbán Balázs sírjánál folytatódott, ahol előbb a világi elöljárók köszöntései hangzottak el, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A közösségek lelki megerősödését szolgáló rendezvény

A közösségek lelki megerősödését szolgáló rendezvény





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!