Hirdetés

Ábelek és székely kenyérszegők

A községi falunapok keretében tartott ünnepségen Zsombori Levente polgármester díszpolgári címet adományozott Orbán Judit ócfalvi származású szobrásznak.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ábelek és székely kenyérszegők
Ünnepség. Szívből gratuláltak a díszpolgárnak Fotó: Hodgyai István

Vitathatatlan érdemei­nek elismeréseként kedden dísz­polgárrá avatták Orbán Judit szobrászművészt a felsőboldogfalvi kultúrházban. A helyszínen az alkotó közel húsz agyagszobrát állították ki.
A kiállítást Barta Levente méltatta. Orbán Judit immár harminchét éve formázza meg agyagból a székely világ reprezentatív alakjait – hangzott el a kiállítás megnyitóján. Életművével a paraszti élet értékeit mutatja meg a nagyközönségnek. A szervezők kiemelték, hogy a kisplasztikák egy nehéz, ugyanakkor csodálatos életpályáról tesznek tanúságot. Juci nénit, ahogy a községben legtöbben ismerik az alkotót, elsősorban azért tisztelik és szeretik, mert sokuk örömére lendületesen alkot, s művészi plasztikáival igazán megérinti az ember lelkét. A kiállításon megtekinthető munkái Ábeleket, székely parasztokat, gondoskodó anyákat és gyerekeiket, verejtékező munkásembereket, valamint agyafúrt gazdákat ábrázolnak. 
Orbán Judit elmondta, elsőként a nagyapja alakját formálta meg agyagból. Munkáit világszerte ismerik – a brassói debütálását követően többször állított ki szobrokat Udvarhelyen, Debrecenben, Nyíregyházán és Sopronban is. Hozzátette, szobrait a településről elszármazott polgárok magukkal vitték még Ausztráliá­ba és Afrikába is.  
A laudáció után Zsombori Levente polgármester szeretettel és elismeréssel beszélt az agyagszobrászról, majd átadta a díszpolgári oklevelet. Elmondta, hogy példaértékű, amit a díszpolgárrá avatott alkotó a közösségnek és a gyülekezetnek nyújtott. Építő jellegű az alkotási vágy, ami látszólag soha nem fogy ki belőle. Méltányolta a szívét, amellyel lelket önt a szobrokba, illetve az eszét, amelynek segítségével megformálja a látványos, már-már élethű vonásokkal rendelkező szobrokat. A rendezvényen beszédet mondott a szobrász lánya, aki személyes történetekkel tűzdelt felszólalásával fejezte ki gratulációját. Mint mondta, Orbán Judit egy valódi édesanya, aki nem csupán a családját, hanem az egész közösséget elvezeti egy jobb és szebb útra. 
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!