A töltött káposzta volt a főszereplő

Ínycsiklandó illatok, zsongás és hatalmas tömeg volt szombaton Parajd központjában, ahol huszonhetedjére szervezték meg a Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivált. Ez egy igazi közösségkovácsoló rendezvény, amelynek nem titkolt célja a turistacsalogatás. Az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz, így a szokásosnál is többen látogattak el a rendezvényre.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc

Már a délelőtti órákban hatalmas volt a nyüzsgés Parajd központjában, a parkban, amely a 27. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál helyszínéül szolgált. Idén a szokásosnál jóval több, összesen 24 csapat nevezett be a rendezvényre, hogy elkészítse hagyományos vagy akár merész ízkombinációkban a székelyek egyik kedvenc eledelét. Hatalmas kondérokban főtt a káposzta, és érdeklődőből sem volt hiány, akik igyekeztek a fedők megemelését követően belekukkantani az üstökbe, szemrevételezve annak tartalmát, hogy eldönthessék, melyiket kóstolják majd meg, amikor elkészülnek az ételek. Nyágrus László, Parajd község polgármestere elmondta, ez a rendezvény a község legnagyobb és legjelentősebb eseménye, amely idén valóban a nemzetköziséget tükrözi, hiszen a sóvidéki és Hargita megyei csapatok mellett Románia távolabbi részeiről, Magyarországról és Szlovákiából is érkeztek versenyzők. Voltak, akik első alkalommal voltak jelen a rendezvényen, mások visszatérő, rutinos versenyzők. Egyben azonban szinte mindannyian egyetértettek, nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel, a jó hangulat és a jó társaság.

Visszatérők és újoncok
A Csabai Kolbászkommandó hatodszor van jelen a parajdi fesztiválon. Hagyományos ízekkel készültek, mármint ami számukra jelenti a hagyományosat. Méhész Miklós, a Csabai Kolbászklub vezetője és egyben utazó nagykövete elmondta, csabai kolbászhússal töltötték meg a savanyú káposzta leveleket, ez jelenti számukra a hagyományos ízvilágot. – Mindenkinek az a hagyományos, amit az édesanyjától, nagymamájától eltanult, így vagyunk ezzel mi is. Az ilyen rendezvények azért is jók, mert itt mindenki hozza a saját ízvilágát, és így kaphatunk egyfajta kóstolót ugyanabból az ételből egészen más ízekkel elkészítve – fogalmazott. A csabaiak üstjében természetesen kolbászkarikák és csípős paprika is rotyogott a káposzták tetején. A Dombóvári Kukták csapatának vezetője, Keresztes Gábor is büszkén mutatta a hatalmas üst tartalmát. Ők első alkalommal vettek részt a fesztiválon tízfős, összeszokott csapatukkal. Mint mondta, az elmúlt évben magánszemélyként volt jelen az eseményen, és igencsak megtetszettek a látottak, ezért tértek vissza idén és neveztek be a főzésre.

– A mi töltött káposztánkban füstölt paprika, füstölt csülök és füstölt disznóköröm is van, a fűszerezéshez őrölt köményt, szerecsendiót és kaprot is használunk a só és bors mellett. Ettől különlegesebb talán a mi káposztánk, de nekünk ez a hagyományos recept – ismertette a csapatvezető.  

Különleges fogás
Újoncként idén a Hargita Népe napilap és a Székely Konyha és Kert magazinunk csapata is megmérettette magát. Különlegességgel készültek, egy egész friss, de előre lesavanyított káposztafejet töltöttek meg ínycsiklandó falatokkal.  Akárcsak a virág szirmai, úgy hajtogatták le a káposzta leveleit, a fejet pedig eltávolították belőle, ennek helyére került a töltelék. Sonka, csülök, tokaszalonna és oldalas apró kockára vágva alkotta a töltelék középpontját, ezt egy réteg bőrös csülökszeletekkel borították be, amelyre a hagyományos rizses darált hús került. Az elkészült töltelékre szépen visszahajtogatták a leveleket és egészben főzték meg, tálalás után szeletelték.

Vasárnap a helyieken a hangsúly
A háromnapos rendezvény első napja a gyermekekről szólt, diákcsapatok mérték össze gasztronómiai tudásukat és főztek ők is töltött káposztát, akár felnőtteket megszégyenítő komolysággal. Idén tizenöt diákcsapat – a környék iskoláiból – mérte össze káposztafőző tudását. Vasárnap a helyiekre fókuszálnak, köszöntik az időseket az ünnepi istentisztelet keretében, valamint díszpolgári díjakat is kiosztanak. A szabadtéri színpadon egész hétvégén kulturális és szórakoztató programok váltják egymást, az estéket pedig koncertek zárják.  


 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!