Hűvös idő, meleg vendégszeretet Borospatakán

Esős szombat reggelre ébredtek Borospatakán a Taste of Transylvania gasztronómiai fesztivál résztvevői. A szomorú idő ellenére a fesztivál nem áll meg, a csűrben és a felállított sátrakban jó hangulatú előadások, örömfőzések, kerekasztal-beszélgetések zajlanak, míg a kiállító éttermek és cukrászdák ízletes, búfelejtő fogásokat kínálnak.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Hűvös idő, meleg vendégszeretet Borospatakán
A rossz idő ellenére sem maradt el a közös pityókaszedés Fotó: Hodgyai István

A tegnapi kellemes, túlnyomóan napos idő után éles váltás, hogy ma a Taste of Transylvania gasztronómiai fesztivál látogatóinak többsége esőkabátot, gumicsizmát vagy bakancsot öltött magára. A reggeli közösségi pityókaszedés azonban nem maradt el, a dolgos résztvevők közül volt, aki az élmény miatt, volt, aki az értékes nyeremények megtalálásának reményében kapkodta a krumplit, ugyanis elektromos biciklit, vacsorautalványt és a fesztivál fizetőeszközeként szolgáló piculát is lehetett nyerni.

Érdeklődésünkre a fesztivál megálmodója és főszervezője, Trucza Adorján elmondta: a hétvége során összesen tízezer embert várnak, az örömfőzéseken ismét neves szakácsok, séfek mérték össze tudásukat, ezúttal alcsíki és kászoni háziasszonyokkal, illetve inspirációs gyakorlatokat is végigkövethettünk, vagyis egy háziasszony autentikus ételt főzött, majd nyolc séf ugyanazokból az alapanyagokból készített kortárs ételeket, így egyszerre mutatták meg ezeket.

– Arra biztatok mindenkit, hogy jöjjenek minél többen, és tegyenek egy lépést abba az irányba, hogy kóstoljanak, inspirálódjanak. Harminc éttermet meglátogatni rengeteg időbe telne, ezt mi „összerántottuk” egy hétvégére, a jelenlevők a legnagyobb büszkeségeiket, legfinomabb ételeiket hozták ide, mind meg szeretnék mutatni világnézetüket a gasztronómián keresztül – összegzett.

Hűvös idő, meleg vendégszeretet Borospatakán
A mai nap folyamán idelátogatók találkozhatnak – mások mellett – Mészáros Ádámmal, aki elsőként szerezte meg Magyarországon a két Michelin-csillagot, de folytatódik a kulturális és gasztronómiai témájú előadások, érdekfeszítő kerekasztal-beszélgetések sora.

Hűvös idő, meleg vendégszeretet Borospatakán

Hűvös idő, meleg vendégszeretet Borospatakán

Akik megpihennének két finom fogás között, vagy csak még nem tudtak választani, hogy melyik előadásra üljenek be, a fesztivál területén, a Gyimesi Skanzen házai között kialakított chill-zone-okban lazíthatnak, ahol babzsákok, padok, hinták várnak.

A szombati napon ragyogó napsütés és heves eső váltotta egymást, de a látogatók egyre csak érkeztek. Hét órától Sarmalele Reci-, kilenctől Boban Markovic Orkestar-koncert várja a nagyszínpadon a bulizni vágyókat, vasárnap reggel pedig közösségi futással indul a nap, öt vagy tíz kilométeres szakaszokra lehet benevezni a Running Festival szervezésében.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!