Legendák a Sószorosban

Sóvidéki legendákat olvashatnak magyar és román nyelven a parajdi Sószorosba látogató turisták. Az új pannók mellett masszív rönkpadokat helyeztek el a természetvédelmi területen.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Legendák a Sószorosban
Újabb látnivaló. Népszerű hely Fotó: Hadnagy Éva

A parajdi Sószoros gyalogos tan­ösvényét 2020-ban építették, és 2021-ben nyitották meg a látogatók előtt. Fenntartója a helyi önkormányzat mellett a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület. Látogatottsága évről évre nő, tavaly több mint tizenkétezren keresték fel.
Tegnap óta bejárható itt a Sóvidéki legendák útja, az újabb tanösvényen a térség kincseit fedezhetik fel az érdeklődők. A Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulásnak köszönhetően készültek el a tanösvény elemei, miután sikeresen pályáztak a Bethlen Gábor Alapnál és nyertek támogatást a kivitelezésre. Az öt legendát bemutató táblát és a tizenöt rönkpadot tegnap adták át a helyszínen.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Nagyon fontos, hogy új látványosságokkal rukkoljon elő időről időre a térség, mint turisztikai desztináció, hiszen így térnek vissza a vendégek. A Sószorosban immár sóvidéki legendákkal is megismerkedhetnek a turisták. Román és magyar nyelven is olvashatók a legendák, ezáltal pedig lehetőséget adunk Székelyföld, ezen belül pedig a térség alaposabb megismerésére

– fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, mondván, példás a sóvidéki települések közötti együttműködés és a megyei önkormányzattal is kiváló a kapcsolatuk, ezért a jövőben is folytatnák az együttműködést, kalákarendszerben fejlesztenék a térséget. A következő esztendőben a Rapsonné várát tennék látogathatóvá.
Nyágrus László, Parajd község polgármestere szerint a meglévő tanösvényt, amelyen a Sószoros állat- és növényvilágáról kaphatnak információkat a látogatók, jól kiegészítik a legendák, és a pihenőhelyekre is szükség van, hiszen kellemesebben telik a látogatóknak az 1,5 km-es séta, ha közben van hová leülni, megszusszanni. A padok és a legendákat tartalmazó táblák is hamarosan a helyükre kerülnek, olyan pontjaira helyezik a Sószorosnak, ahol harminc-negyvenen is kényelmesen körül tudják állni. Erre azért van szükség, mert a Zöld hét, illetve az Iskola másként hetek alatt nagyon sok diákcsoport fordul meg itt.
Madár Zsolt, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője is jelen volt az átadáson, elmondta, az új tanösvény megvalósításának költségeit 80 százalékban a Bethlen Gábor Alap biztosította, a fennmaradó 20 százalékot pedig közösen a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, a Sóvidék kistérség és Parajd község önkormányzata állta.  





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!