Hirdetés

Újraerdősítik a katasztrófa sújtotta területet

Több mint 329 000 facsemete kerül földbe a következő hetekben a Parajdi Magánerdészet gondnoksága alá tartozó területeken. A nagyszabású munkálatok az elmúlt héten kezdődtek és május közepéig tartanak.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Újraerdősítik a katasztrófa sújtotta területet
Terv szerint dolgoznak. Fontos munka Fotó: Andorka István

Kétezer-húszban egy ha­talmas szélvihar kö­vet­keztében gyakorlatilag megsemmisült egy teljes erdőrész a Parajdi Ma­gán­erdészet gondnoksága alatt álló területen, a vihar ugyanis kidöntötte, összetörte a fákat, óriási károkat okozva ezzel az erdőtulajdonosoknak. Mintegy százhektáros területet érintett a természeti katasztrófa, és a fiatal erdőben 165 ezer köbméter faanyag ment kárba, amit így összetörve jóval áron alul tudtak csak a tulajdonosok értékesíteni. Az elmúlt három évben a faanyag kitermelése és a terület megtisztítása zajlott, idén azonban nagyszabású erdősítési munkálatok kezdődtek. 
Derzsi Zoltán, a Parajdi Magánerdészet vezetője elmondta, a Felsősófalvi Közbirtokosság és a Felsősófalvi Magánerdő Társulás területén zajlik a munka, viszonylag közel Székelyvarsághoz. Bár tavaly egy 15 hektáros területet már sikerült beültetniük, idén 63,7 hektáros területet erdősítenek be. Az ültetések a héten kezdődtek, és a tervek szerint három hét alatt be is fejezik a munkát. 
– Hatalmas a terület, és az elültetésre kerülő csemetemennyiség is igen jelentős, a kijelölt területen összesen 
276 300 csemete kerül földbe a következő hetekben – ismertette az erdészet vezetője. Hozzátette, bükkcsemetéből 49 900, lucfenyőből 154 000, hegyi juharból 27 100, jegenyefenyőből 13 000, míg vörösfenyőből 2300 darabot ültetnek el. Az igazgató elmondta, a széldöntés sújtotta területeken a lucfenyő volt a jellemző, ám ezúttal más fafajtaként lomblevelűeket is ültetnek, hogy az új erdőterület ellenállóbb legyen a jövőben a széltörésekre. – Ezért kerül be például a vörösfenyő, a bükk vagy a hegyi juhar is, ezek sokkal ellenállóbbak, ezeket a fajokat általában a gerincekre ültetjük, hogy egyfajta védősávot képezzenek majd – részletezte.

Andorka István
Ültetés hólébe. Évekig kell még gondozni a csemetéket


Derzsi Zoltán szerint nincsenek megkésve az ültetésekkel, hiszen két héttel ezelőtt még helyenként akár a 30 cm vastagságot is elérte a hóréteg a területen. – Múlt hét második felében olvadt el annyira a hó, hogy hozzáfoghassunk az ültetésekhez. A szakkönyvek szerint is hólében jó ültetni a csemetéket, mert megfelelően nedves a talaj, és így nagyobb az esélyük a megfoganásra – magyarázta a szakember. A hatalmas területen egyébként több mint százan dolgoznak annak érdekében, hogy a tervezett határidő alatt földbe kerüljenek a csemeték. Az igazgató elmondta, az ültetéssel nem ér véget az erdészet munkája, sőt minimum hatéves folyamat veszi kezdetét. Már idén az időjárás függvényében egy vagy akár két alkalommal is levágják a füvet a csemeték körül, úgymond sarlózzák, és ezt évente megismétlik a jövőben is egészen addig, amíg sikeres erdősítéssé nem minősítik a területet, vagyis akkorát nem nőnek a csemeték, amíg a lombhullatóknál össze nem érnek majd az ágak, illetve a fenyők el nem érnek egy bizonyos magasságot. Mindezek mellett évente újraültetik, pótolják a kiszáradtakat is. Derzsi Zoltántól megtudtuk, az újraerdősítés mellett egy másik területen hézagpótlásokat is végeznek a magánerdészet munkatársai. Olyan kitermelt vagy felújított területeken végzik az ültetéseket, ahol az elmúlt évben már ültettek csemetéket, de egy részük nem fogant meg, és most pótolják a hiányzó mennyiséget. A hézagpótlás 12,88 hektáron történik és mintegy 52 900 csemetét ültetnek el.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!