Hirdetés

Szálloda a Szent Katalinhoz

Csermák Zoltán
Becsült olvasási idő: 2 perc
Szálloda a Szent Katalinhoz
A Santa Catalina Szálló Fotó: Csermák Zoltán

Igencsak felkapott lett az utóbbi években a Kanári-szigetek, ehhez hozzájárult számos fapados járat elindítása is. Las Palmas, Grand Canaria fővárosa különösen ékköve az Afrikához közel eső szigetcsoportnak. 
A főváros promenádján a világ összes nációja megfordul, afrikaiak árulják földrészük portékáit, s zenészek hada játszik egy kis borravaló reményében. Nem is csalódnak. Egy másik nevezetességet viszont már kevesebben keresnek fel.
Mivel a vidéket elkerülte a második világégés, a sziget igencsak vonzó lett a kispolgárok és a híres emberek körében egyaránt. Az utóbbiak – távol Las Palmas kavalkádjától – a híres Santa Catalina Hotelben szálltak meg.
A létesítményt egy ír építész tervezte, de a helyi stílus is megjelenik külcsínében.1890-ben nyitották meg, s rögvest a kis országrész társadalmi életének központjává vált. Híre hamar elterjedt, így az épületben a neves személyiségek egymásnak adták a kilincset. Természetesen a spanyol királyi család tagjai is felkeresték gyakran, de politikusok és művészek kedvenc szállodájává is vált. Winston Churchill itt gyújthatott rá szivarjaira, Maria Callas is itt szállt meg, amikor a szigeten lépett fel; a fellelhető adatok alapján a Traviata Violettáját énekelhette 1958-ban. Partnere, a sziget híres szülötte, Alfredo Kraus volt. A szupermodell Naomi Cambell is élvezte az ittlét örömeit.
Egy film története is fűződik a környékhez: 1956-ban Las Palmasban vették fel az emblematikus mozi, a Moby Dick zárójeleneteit. A mogorva főhős, Gregory Peck, valamint John Huston rendező is e hotelt választotta, a stáb többi tagja az ugyancsak kiváló Park Hotelt foglalta el. A film egyik szervezője úgy emlékezik a forgatásra, hogy Gregory Peck már minden reggel ötkor felkelt, mivel a sminkesnek – a szerepe szerint a színész arcán átfutó nagy heg miatt – ugyancsak akadt dolga.
A szálló 204 szobája gyakran megtelik, különösen az ünnepek alatt nehéz foglalni helyet falai között: sikk itt megszállni. Tágas foyer-ja igazi luxust sugároz, hatalmas csillárjai bálok, fogadások alatt borították fénybe a belső teret. Az exkluzív lakosztályok egy részében meghagyták a régi bútorokat, így a vastag pénztárcájú utas a régi békeidőkben érezheti magát.
Igen, a szálloda tervezői és üzemeltetői mindenre odafigyeltek. Természetesen a trópusi környezet uralja a többhektáros területet, de külső úszómedencét és beltéri gyógyfürdőt is igénybe vehetnek a vendégek. A szervezők haladtak a korral, a szálloda konyhája nemzetközivé vált, a szobák minden igényt kielégítenek. Megnézve a szállodafoglaló oldalakat, ma már gyakran akciósan lehet betérni a szállóba egy kicsit nosztalgiázni.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!