Hirdetés

Sok energia, bizonytalan szüret

Karda Alpár csíkszentimrei fokhagymatermelő külföldről hazatérve különleges vállalkozásba fogott. A fűszernövény rendkívül sok figyelmet igényel, és a munkát többnyire kézzel végzik. Mivel önmagában nem fogyasztják, ezért értékesítésnél is csupán kisebb mennyiséget vásárolnak belőle.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Sok energia, bizonytalan szüret
Kiegyensúlyozott fokhagymatermés Fotó: Vlaicu Lajos

Ritkán hallani arról, hogy vidékünkön, va­laki fokhagymát ter­mesztene. Karda Alpár fok­hagymatermelő elmondása szerint nem is nagyon fogunk, ugyanis az éghajlat változékonysága miatt nagyon nehéz megbízható hozamot elérni. A Csíki-medencében a hideg telek, illetve a nyarak kiszámíthatatlan időjárása egyáltalán nem kedvez a fűszernövény-termesztésnek. 
Karda Alpár a fokhagyma mellett háromszáz négyzetméteres fóliaházában padlizsánt, paradicsomot és paprikát is termeszt. Ezek a zöldségek ugyan sok kiskertben megtalálhatók, de nagy mennyiségben termelni kevesen próbálkoznak, ugyanis a kedvezőtlen hideg éghajlat miatt sokkal nehezebb dolga van a gazdának a padlizsán vagy a fokhagyma termesztésénél, mint más, a térségben bevált és termő növényeknél. 
– Mennyire vagyunk kitéve az éghajlatnak? Egy példát említsek: minden évben saját magokat ültetek, a tavaly ilyenkor már sikerült pirospaprikát szüretelni, ezzel szemben az idén saját fogyasztásra sem tudtunk szedni – szemléltette a helyzetet a földműves gazda. Hozzátette: a hideg éghajlat mellett ezek a zöldségfajták is ugyanúgy ki vannak téve a kártékony rovarok és különböző betegségek pusztításának. 
A csíkszentimrei növénytermelő filozófiája, hogy minél egészségesebb, lehetőleg vegyszermentes növényeket termesszen. Ez is megnehezíti a versenyképességet, ugyanis szüretkor, mint mondta, a hozam jóval kevesebb, szemben az agyonvegyszerezett földek hozamánál. 
Ideje nagy részét a mezőn és a fóliaházban tölti, ugyanis a vállalkozás méretéből adódóan a munka javát ketten a feleségével végzik, és többnyire kézzel. 

– Körülbelül hétezer négyzetméteren a fokhagymát kézzel kapáljuk meg, nagyon nehéz napszámost találni. Az idén már ki is szedtük a fokhagymát, viszont a kiszedés idejére is hatással van az időjárás. Az idei évre kiegyensúlyozott termésünk volt, ami az ültetést és a termést illeti. A fokhagymából két tonna termés esetén közel a felét magnak félre kell tenni a következő évre

– mondta Karda. Kiemelte: fűszernövényről lévén szó, nem értékesíthetnek nagy mennyiségben. Ráadásul a spanyol és kínai fokhagymaimport 7-8 lejes árával képtelenség felvenni a versenyt értékesítéskor. Mint mondta, ami a Csíkszentimrén termelt fokhagymában vonzó lehet, hogy a termelő törekszik a vegyszermentességre. 

– A szemléltetés végett egy befőttesüveg fokhagymát 13 lejért tudunk eladni, amiből három lej az üveg. Kézzel napi tizenöt befőttesüveggel tudunk elkészíteni, ez napi 150 lejt jelent, vagyis a munka kifizetődik, de a fokhagymát gyakorlatilag ingyen adtuk oda

– mondta a termelő. Hozzátette, a fokhagyma sokkal igényesebb növény, szemben a felénk is termő lila és fehér hagymával, amely gyakorlatilag különösebb odafigyelés nélkül termeszthető. A fokhagymát megpucolni nagyon sok időbe telik.

– A betakarítást követően három hónapon keresztül tart a pucolás. Amíg nem tudunk gépesíteni, addig nagyon nehéz jövedelmezőbbé tenni a vállalkozást, de továbbra is kitartunk az alapanyag helyben történő feldolgozása mellett

– tette hozzá Karda. Kisvállalkozóként rámutatott egy problémára, ami a pályázatokat illeti:

– A nagyvállalkozóknak szólnak a pályázatok, mi, kisebb vállalkozók szinte labdába sem tudunk rúgni, mert viszonylag kevés földet tudunk megmunkálni. Kissé szemfényvesztés, ami a hangzatos pályázatokkal kapcsolatban történik Romániában, segítenek a gazdáknak, csak bizonyos színttől felfelé

– szögezte le a kistermelő. 
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!