Hirdetés

Beérett munkájuk gyümölcse

Rendkívül nagy sikernek örvend a Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete által működtetett Kiskertész program, amelyet 2012 óta hirdetnek meg 1–8. osztályos diákok számára, azzal a céllal, hogy zöldségeskertet hozzanak létre. A programra évről évre egyre többen jelentkeznek, míg első alkalommal mintegy százan érdeklődtek öt iskolából, addig idén már több mint háromezren hetven tanintézetből.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Beérett munkájuk gyümölcse
Gazdag termést szüreteltek a kiskertészek Fotó: Kiskertész program/FB

Mint megtudtuk, a szervezők célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül is lehet termelni. Így a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest. Szempont volt az is, hogy a gyerekek a kertészkedés révén megismerkedjenek az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a friss, saját kezűleg, a családi ház vagy az iskola kertjében megtermelt zöldségek minőségben és élvezeti értékben megmutatkozó különbségét, nem utolsósorban, hogy a gyerekek több időt töltsenek a szabadban, és ne a tévé, számítógép, telefon mellett üljenek.
A Kiskertész program által azok a diákok igényelhetik a 8-10 magból álló vetőmagcsomagokat – hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó, uborka, cékla, spenót –, akik otthon szeretnék létrehozni saját zöldségeskertjüket, illetve azok az osztályok, amelyek közösen szeretnék az iskola zöldségeskertjében kipróbálni a kertészkedést. A jelentkező diákoknak és osztályoknak Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete biztosítja a vetőmagcsomagokat, amelyek mellé szórólapokon a kiskertészek útmutatást és hasznos információkat is kapnak a vegyszermentes zöldségtermesztéssel kapcsolatosan.
Az idén több mint egy tonna magot osztottak ki a jelentkezők között, ami körülbelül 32-33 hektár veteményes bevetésére elegendő – közölte érdeklődésünkre László Csongor, a Vidékfejlesztési Egyesület vezetője. Elmondta: a Kisker­tész program keretében az idén több mint kétszáznegyvenen küldtek éves beszámolót az elvégzett munkájukról, beleértve észrevételeiket és tapasztalataikat. Ezeket a dolgozatokat a Vidékfejlesztési Egyesület és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság bírálja el és választja ki közülük azt az ötvenet, akiknél helyszíni ellenőrzéseket is tartanak – jelenleg most ez a folyamat zajlik –, majd közülük fog kikerülni a húsz díjazott. 
László Csongor érdekességként megjegyezte: tavaly 2700-an jelentkeztek, nagy öröm számukra, hogy az idén már 3171-en, ami azt jelenti, hogy nagy az érdeklődés, sikeres a program és van benne még fejlődési lehetőség. A hetven oktatási intézmény szinte az egész megyét lefedi. A legtöbben Gyegyóremetéről neveztek be. A beszámolók és a kertlátogatások során kapott jegyek alapján hirdetik ki majd a győzteseket. Az eredményhirdetés és díjazás pedig ősszel várható.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Kiskertész programmal kapcsolatban kifejtette: a kiskertészek már úgy nőnek fel, hogy a számukra szükséges friss zöldséget és gyümölcsöt saját maguknak házilag termesztik, felhasználják, komposzt által pedig értékes tápanyagot biztosítanak a következő termésnek. A megyeelnök közösségi oldalán felhívta a figyelmet arra, hogy a kiskertészek nemcsak a környezettudatosság alapelveit sajátítsák el, de közben önállósodnak is. „Ők ültették el a magokat és gondozták hosszú hónapokon keresztül, és a munkának valóban meg lett az eredménye. Részesítsük előnyben a saját kertben ültetett zöldségeket, hiszen globálisan a külföldről importált zöldségek és gyümölcsök szállításához rengeteg műanyagot felhasználnak” – fogalmazott az elöljáró.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!