Mobilalkalmazás készül Hargita megyében, amely megmondja, mit együnk

Két év alatt húsz százalékkal csökkentenék az élelmiszer-pazarlást Hargita megyében egy 1,5 millió lej értékű, az Európai Unió által finanszírozott pályázat révén. Ennek során például egy alkalmazást is készítenek, amely számontartja a hűtőszekrényünkben tárolt élelmiszerek szavatossági idejét, és ezek felhasználásával állít össze recepteket.

Vlaicu Lajos
Mobilalkalmazás készül Hargita megyében, amely megmondja, mit együnk
Fotó: László F. Csaba

Az élelmiszer-pazarlás csökkentésére pályázott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete az Európai Bizottság Egységes Piaci Program kiírásában. A közel 300 ezer euró (1,5 millió lej) értékű projekt részleteit szerdán ismertették a megyeházán.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az Európai Unióban 2021-ben több mint 58 millió tonna élelmiszer került a kukákba – ismertette a statisztikát László Csongor, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója. A most induló és 2026. június 30-ig tartó projekt során ezt szeretnék csökkenteni Hargita megyében.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a nyolc elérhető pályázat egyikét nyerte el a megye, és

ambiciózus célkitűzésük, hogy húsz százalékkal csökkentsék az élelmiszer-pazarlást a megyében, és ezzel a megyében működő szociális intézményeket támogassák.

– A fő cél a városi lakosság és a vendéglátásban dolgozók tudatosságának növelése az élelmiszer-pazarlással kapcsolatban, és ezáltal a városokban keletkező élelmiszer-hulladék csökkentése – tette hozzá Borboly.

Mobilalkalmazás készül Hargita megyében, amely megmondja, mit együnk

László Csongor kiemelte: elősorban a városokra koncentráltak, és felmérést is végeznek, ugyanis az erre vonatkozó EU-s és országos adatok hiányosak.

Az éttermeknél megvizsgáljuk, hogyan lehetne az élelmiszer-pazarlást csökkenteni. Készítünk alkalmazást, amellyel egyénileg követhető saját élelmiszer-pazarlásunk. Szakmai utazás az unió fejlettebb régióiba és népszerűsítő kampány is lesz

– ígérte László Csongor. 

Az elképzelések szerint az applikáció használatával otthon mindenki listát készíthet saját élelmiszereiről, és azokból, amelyeknek nemsokára lejár a szavatossági idejük, az alkalmazás ételreceptet állít össze.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!