Hirdetés

Akár négy évig is képes hibernálni

Sokat panaszkodnak a kertészkedők, panaszuk pedig jogos is. Kertjeik gyümölcseit, zöldségeit falják fel a spanyol csupaszcsigák, és nagyon sok megoldás nem létezik ellenük. Nagyon kártékonyak, akár a teljes termést fel tudják falni. A csiga fajtájáról, kinézetéről és védekezési módszerekről kérdeztük Fülöp Alpár kertészmérnököt.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
Akár négy évig is képes hibernálni
Fotó: unsplash.com

A spanyol csupaszcsigák nemcsak nagyra nőnek, hanem nagyon gyorsan szaporodnak is, ezzel magyarázható, hogy számos kertet elleptek ezen a nyáron. Legyen az kis vagy nagy kert, mindenhol felbukkannak, a kertészkedők pa­nasza pedig jogos, hisz nem sok megoldás van ellenük. Sokszor semmilyen próbálkozás nincs hatással rájuk, és ha engedjük őket, hogy a kertben maradjanak, akár a teljes növényzetet, termést is leehetik. Fülöp Alpár kertészmérnök igyekezett pontos leírást adni erről a fajról, illetve azokról a megoldási lehetőségekről, amelyeket alkalmazni lehet ellenük. 
A spanyol csupaszcsigák szaporodását elősegíti az is, hogy nagyon kedvelik a helyi klímát, hőmérsékletet, így lehetőségük van nagy károkat tenni a kertekben. Mint megtudtuk, ha csak egy csigát is észlelünk, biztosak lehetünk benne, hogy a közelében legalább ott van még két társa, és a szaporodás sem akadály számukra, hisz rövid időn belül nagyon sok egyedet képesek hozni. A spanyol csupaszcsiga mészváz nélküli, vékony, és akár 15 centiméteres is lehet. A színe vörösesbarna, a fiatal példányoknak nagyobb a színváltozatuk. A nyálkája halvány, színtelen. A nyálka, valamint a károsodott növények jelzik azt, hogy spanyol csupaszcsiga van jelen a kertünkben. Leginkább eső után vagy magas páratartalmú időszakokban jelenik meg, reggel és este. 

unsplash.com
Fontos tudnunk, hogy mindenevő, a legnagyobb kárt a leveleken és a szárakon okozza. Azok a fiatal nö­vények, amelyeket megkezd, tel­jesen tönkremennek. Rendkívül ne­­héz megakadályozni a spanyol csupaszcsigák megjelenését a kert­ben, de vannak hasznos tanácsok és praktikák, amelyeket alkalmazni lehet ellenük. 
– Egyik jótanácsként talán a sörcsapdát ajánlanám: egy sörös­poharat beleásunk a földbe talaj­felszínig, a sörnek az illata pedig oda­csalogatja őket, beleesnek és belefulladnak. Ennek az a hátránya, hogy nagyon gyorsan szaporodó fajról beszélünk, így nagyon sok sört el kellene erre pazarolnunk. Az oltatlan mész is megoldás lehet, olyan, ami még nem érintkezett vízzel. Ezt szórjuk az ágyások közé, a csiga nyálkája reakcióba lépik a mésszel, de ez a megoldás sajnos csak az első esőig hatásos. A kereskedelemben erre a célra előállított granulátumot is lehet kapni, viszont ebben az esetben is csak az első esőig lesz hatása. A nem kellemes megoldások közé tartozik a kézi összegyűjtés. Az ágyások közé deszkákat teszünk, nappal azok alá csúsznak be a csigák, a déli órában pedig össze tudjuk gyűjteni őket alóla. Egy másik lehetőség, hogy indiai futókacsát vásárolunk, az nagyon jól védekezik ellene, felfalja az egészet. De sajnos ezek se jelentenek ga­ranciát ellene, hisz hogyha nem megfelelő számára a környezeti viszony, elvonul, és akár négy évig is képes hibernálni ─ osztotta meg tapasztalatait a kertészmérnök.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!