Hirdetés

A gasztronómiai értékeken túl

A gyermekláncfű virágának feldolgozásával kezdődik az idény a gyer­gyó­új­fal­vi közösségi konyhában. A helyi kézműveseket képviselő Aranyász Egyesület a gyümölcsfeldolgozás mellett számtalan helyi termékkel viszi hírét a településnek, de arra is figyelmet fordítanak, hogy közösséget építsenek.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
A gasztronómiai értékeken túl
Megbízható minőség helyi alapanyagokból. Az értékesítés a legnehezebb Fotó: Aranyász Egyesület

Az erdei gyümölcsök és gyógynövények feldolgozása a fő profilja a 2012-ben létrejött Aranyász Egyesületnek, amely jelenleg 25 aktív taggal képviseli a település gasztronómiai értékeit. 

– A lekvárok, szörpök, szárított gyógynövénykeverékek, gombasavanyúságok készítése mellett nemezeléssel, gyöngyfűzéssel, sütemény- és házikenyérsütéssel, dekorációs tárgyak alkotásával, házicsoki-készítéssel is foglalkoznak az egyesületi tagok, mindenki a saját profilja szerint

– tudtuk meg Jére Hajnalka egyesületi vezetőtől. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az egyesület által működtetett konyhát a helyi önkormányzat adta át használatra számukra: itt készülnek a finomságok tavasztól őszig.

– Hargita Megye Tanácsához pályáztunk, így egy százliteres lekvárfőző kuktát tudtunk vásárolni, a Bethlen Gábor Alap pályázatából pedig egy gyümölcsmagozót. Egyelőre ennyi eszközzel dolgozunk a konyhán, természetesen sok minden kellene még, elsősorban egy sterilizátor befőttesüvegeknek, hogy tudjunk tartósítószer-mentes termékeket készíteni, de fontos lenne egy aszalógép is

– fogalmazott Jére Hajnalka.

Aranyász Egyesület

Elmondása szerint a gyermekláncfű virágából készült méz és szörp után a bodza, szamóca, áfonya, málna, szeder, csipkebogyó, homoktövis, kökény és galagonya feldolgozása következik a konyhán, emellett gombákból savanyúságokat és gyógynövényekből teakeverékeket készítenek.
Az újfalvi kézműves termékek – bár az értékesítés a legnehezebb része a munkának – több hazai és határon túli város üzletében és kézműves vásárában megtalálhatók.

– Az értékesítés mellett a termékek minőségének bevizsgáltatása jelent kihívást, elsősorban anyagi szempontból. Évente több termékre kiváltjuk a két évre szóló engedélyeket, amelyek termékeink minőségét jelzik. Emellett mindegyik csomagoláson fel van tüntetve a készítő neve, elérhetősége, így teljes mértékű felelősséget vállalunk a minőségért

– mondta az egyesület vezetője.
Az egyesület által képviselt értékek a közösségformálásban is megnyilvánulnak: az ő nevükhöz fűződik a Gyer­gyó­új­fa­luban nagy sikernek örvendő gyümölcsfa program, amely által fiatal házasoknak ajándékoznak elültetésre váró csemetéket a helyi közbirtokosság támogatásával. Az Aranyász Egyesület nevéhez fűződik a Női kávéház Gyergyószéken elnevezésű előadás-sorozat, a közös főzéssel és gyermekfoglalkozásokkal tarkított Családi Nap, melyeknek szervezésében a helyi önkormányzat pályázatai által jutnak anyagi alapokhoz.

– Tavaly három új taggal bővült az egyesület: nyitottak vagyunk az elkövetkezőkben is azokra a kézművesekre, akik gyergyóújfalvi lakhellyel, vagy akár kötődéssel rendelkeznek

– összegzett Jére Hajnalka. 
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!