Hirdetés

Vér a melbourne-i medencében

Sorozatunk egy-egy olimpia fontosabb momentumaira tekint vissza az első athénitől (1896) a tokiói (2021) ötkarikás játékokig, kiemelve a több mint két­száz erdélyi magyar és szé­kely sportoló rendkívüli eredményét. Ma az 1956-os, melbourne-i 16. nyári olimpiát mutatjuk be.

Becze Zoltán
Becsült olvasási idő: 9 perc
Vér a melbourne-i medencében
Zádor Ervin a The Sun címlapján

Két tragikus világpolitikai esemény árnyékolta be az olimpiát: a magyar forradalom véres leverése és a brit–francia katonai beavatkozás a szuezi válságba. Gyarmati Dezső Kossuth-címeres, gyászszalagos zászlóval szállt le a repülőről, a fogadásukra siető több száz ausztráliai magyarral együtt sírtak a himnusz alatt. A delegációt viszont lyukas nemzeti zászló fogadta az olimpiai faluban, amit két nap múlva kicseréltek egy Kossuth-címeresre. Feszültséggel, stresszel teli emberek kezdték meg a versenyeket, akik inkább koncentráltak az otthoni hírekre, mint a sporteseményekre. Így egyszerűen csoda, hogy kilenc arany-, tíz ezüst- és hét bronzéremmel negyedikként végeztek a nemzetek táblázatán. Az olimpia hőse és hőstette is a magyarokhoz kapcsolódik. Keleti Ágnes tornász négy aranyérmet és két ezüstérmet szerzett a magyar színeknek. Az a Keleti, aki a második világháború alatt Juhász Piroska néven bujkált az erdélyi Szalkszentmártonban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Véres küzdelem

A kolozsvári Jeney László vízilabdázó harmadik olimpiájáról a második aranyérmével tért haza. A 4-0-ra nyert németek elleni és a 6-1-es britek elleni mérkőzésen szavazott neki bizalmat a mágus Rajki Béla.
„Nekem semmi bajom nem volt Misiékkel (a szovjetek nagyágyúja, Mshvenieradze beceneve) - mesélte később nekem Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok -, ám a melegítőjükre ugyanaz a négy betű volt felírva (CCCP), mint a Pestet szétlövő tankokra, és én a négy betű által szimbolizált, mindent eltipró, hazug hatalom ellen küzdöttem.” 
A magyar csapat egyébként itt alkalmazta magasfokon az úgynevezett „magyar reteszt”, ezzel – nyolcezer őrjöngő nézőtől biztatva – mért megsemmisítő 4–0-s vereséget a szovjetekre. Még harminchárom másodperc volt a mérkőzésből, mikor Prokopov megütötte Zádor Ervint. Az ütés a szemöldökcsontot érte, felszakadt a bőr és az uszoda vize pillanatok alatt vörössé vált. Ezt már nem bírta a nemzetközi közönség, többen átugrották a rendőrkordont. Igazságot követeltek a magyar csapatnak, Magyarországnak. A rendezők nehezen tudták kimenteni az uszodából a szovjet csapatot. Az utolsó 33 másodpercet soha nem játszották le. Zádor Ervin véres arcú fényképe pedig a világsajtó címfotója lett. 
A kászoni Róka Antal ötödikként zárta második olimpiáját, pedig 1955-ben világcsúcsot gyalogolt mind az 50 km-es (4:31:21,6), mind a 30 mérföldes távokon. Olimpiai szereplése így is a legjobb, amit csíki születésű sportoló valaha elért. Egyébként a 172 fős magyar sportdelegációból 49 sportoló nem tért vissza Kádár kommunizmusába.
Papp László harmadik aranyérmét nyerte, ezzel egyedi olimpiai rekordot állított fel.

Vér a melbourne-i medencében

Erdélyiek szereplése

Románia 52 sportolóval vett részt az olimpián. Öt arany-, három ezüst- és öt bronzéremmel a 9. helyen zárta a nemzetek rangsorát. Két erdélyi magyar első ízben szerzett olimpiai érmet román színekben.
A kolozsvári Orbán Olga vívó első olimpiáján (ezt még három követi) ezüstérmet szerzett a párbajtőr egyéni versenyben. A selejtezőcsoportot másodikként zárta öt győzelemmel és 21-17-es tusaránnyal. Ez a legnehezebb nyolcsportolós selejtezőcsoport volt, hiszen később innen került ki mindhárom dobogós. Az elődöntőből három győzelemmel jutott a döntőcsoportba. Érdekes, hogy ugyanezen csoportból alig jut ki a későbbi győztes. A brit Gillian Sheen ugyanis selejtezőt kellett vívjon a magyar Dömlökivel, hogy negyedik legyen az elődöntős csoportban. A nyolcversenyzős döntőn Orbán Olga hat győzelemmel és 26-20-as tusaránnyal holtversenyben az első helyen végzett a brit Sheennel. Így a kiírás szerint a versenybíróság új asszót rendelt el, ahol a brit sportoló 4-2-re győzött.
A lugosi Horváth Ferenc a helsinki gyenge szereplés után itt fantasztikus formában birkózott. Egymás után négy győzelmet aratott. Pontozással legyőzi a későbbi győztest, a szovjet Vyrupaevet, a hazai Sweeneyt, a finn Nykönent és a német Kammerert. Ha az utolsó fordulóban megverte volna a svéd Vesterbyt, övé az aranyérem. Kiegyenlített küzdelemben 2–1-es bírói döntéssel veszített, így bronzérmes lett.
Aranyérem is lehetett volna, hiszen első ízben tette le névjegyét Balázs Jolán magasugró. A temesvári csodaugró tizenkét éves korában kezdett el sportolni. Tizennégy évesen megdöntötte az akkori országos felnőtt rekordot (149 cm), majd négy hónappal a melbourne-i olimpia előtt Thelma Hopkins világrekordját javította meg 175 cm-re. Nem csoda, hogy már a kenguruk országában éremesélyesnek tartották. Ám a politikai vezetés nem engedte ki edzőjét és későbbi férjét, Sőtér Jánost. Így a 19 éves lány egyszerűen éppen a finisben nem tudott szakszerűen készülni a versenyre. 167 centit ugrott hatodmagával, ám amíg Hopkins és Pissareva már a második próbálkozásánál, neki ez csak harmadjára sikerült, így lett ötödik. Végül a román politikának nem Sőtért kellett féltenie, hogy lelép az olimpia után, a romániai vízilabdacsapat kilenc tagjából öt erdélyi magyar a szabadságot választotta. Deutsch, Hoszpodár, Zahn, Nagy, Simon, Bórdi, Szabó – ez volt a román színeket képviselő erdélyi magyarok kezdőcsapata. Őket még Marinescu és Badita egészítette ki. Szabón és Simonon kívül mindegyik magyar kint maradt.
„Hajrá, magyarok!”- így biztatták az erdélyieket a melbourne-i ausztrálok a második selejtező mérkőzésen a szovjetek ellen, a kiküldött szekusok és bigott párttitkárok legnagyobb bánatára. Ám sajnos mind a szovjetektől, mind a jugoszlávoktól – vagyis a későbbi ezüst- és bronzérmet nyerőktől – egy-egy góllal veszítettek. Így a további mérkőzéseken a csoportban és később a vigaszágon kétszer legyőzték az ausztrálokat 4–2-re, majd a vigaszágon 15–1-re verték meg Szingapúrt, és veszítettek a britek ellen 5-2-re. Ezzel nyolcadikként zárták az ötkarikás játékokat. A román sportvezetésnek annyira fájt az öt magyar „hazafiatlan” gesztusa, hogy 1990-ig minden olimpiával foglalkozó könyvből törölték neveiket. Én leírom: Deutsch János, Zahn Aurél, Hoszpodár Zoltán, Nagy Gábor, Bórdi János.

Vér a melbourne-i medencében
Balázs Jolán temesvári csodaugró 




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!