Hirdetés

Zsigmond Aranka három országa

Három ország, négy alkotói korszak határolja be a Székelyudvarhelyen élő és alkotó Zsigmond Aranka képzőművész munkásságát.

Kovács Árpád
Becsült olvasási idő: 14 perc
Zsigmond Aranka három országa
Robbanás | absztrakt, akril, vászon, 70 × 50 cm, 2024 Fotó: Zsigmond Aranka

Zsigmond Aranka Székelyudvarhely egyik legszebb házában lakik. Műteremlakásába lépve azonnal megragadott a pazar látvány antik bútorokkal, a magas falakon a számos korból és időszakból származó képi emlékek sokasága tárult elém, szinte minden, ami öt éven keresztül a művészettörténet-óráimon szóba került. És nemcsak a látvány volt fantasztikus és felemelő, hanem jellegzetes, magas színvonalú tanári magyarázata is.
Zsigmond Aranka életpályája a népmesei hősökére emlékeztet, Nagybaconban született, harmonikus családban, szerető szülők és testvérek között nevelkedett, és ebből a kis háromszéki faluból, ebből a bölcsőből, vállán az otthonról feltarisznyált hamuban sült pogácsával, mint egy népmesei hős, elindul a nagyvilágba, hogy mindazt, amit otthonról hozott, azokat a kincseket tudással és szorgos munkával egész életén át kamatoztassa.
Először Marosvásárhelyre került, ott a Zene- és Képzőművészeti Líceumba nyert felvételt, ahol Piskolti Gábor, Nagy Pál és Bordy András tanítványa volt. Nagy szeretettel emlékszik mindig az életében nagy szereppel bíró Nagy Pálra, az ő emberségére, tudására, türelmére, mivel mindig inspiráló volt számára.
Ezután hatévi tanulás, alkotás következett Kolozsváron, Mátyás király szülőházában, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola textil szakos hallgatója volt Szentimrei Judit, Bene József és Doina Hordovan irányításával. Mély „lelki-szellemi” kút kapott helyet diákéveiben. Nagy merítés volt operába, színházba, koncertre járni heti rendszerességgel. Diplomázása után húsz évig a székelyudvarhelyi művészeti általános iskolában és a tanítóképzőben festészetet, rajzot és rajzmódszertant, valamint művészettörténetet tanított. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Székelyudvarhelyen alapozta meg saját, egyéni stílusát, alakította ki a színvilágát, a vörös-fekete csíkok dominálják akkori textíliáit, ami gyakorlatilag az erdélyi szőttesnek, a szoknyás szőtteseknek a színvilága, amelyen a ború és a derű egyensúlyban van, mindig belopott textiljeibe egy kis részt a székely szoknya színeiből. 

Magyarországra települt 1986-ban, ami után textilművészeti munkássága lezárult egy jó időre. Székesfehérváron a tanítás mellett elkezdett festeni, művészetében egy nagy korszak következett, a ’90-es évek elején készült népviseletes képsorozatán az otthonától távol kerülő alkotó népe lelkét mély piros-fekete színben megjelenítő művekben érzékeltette, ezekkel a népviseletben lévő, piros-fekete mellényes, hosszú rokolyás, székely ruhás asszonyokról festett sorozatot. Körülbelül ezer festmény született, bordós-fehéres tónusú anyag került ki a keze alól, amelyen férfiak és nők gyerekekkel együtt, kisfiúk, kislányok láthatók.
Rajztanár lett Székesfehérváron, nemzetközi kiállításra kerültek ki tanítványainak grafikái, festményei és hozták állandóan a díjakat, ezek után a Tóparti Gimnáziumba hívják textil szakos tanárnak. Ugyanakkor a kilencvenes évek elején újra szőni kezdett, ekkor készültek a nagyobb méretű falikárpitjai, az Átváltozás, a Rekviem és az Ellentétek, amelyekről Lőrincz Ildikó művészettörténész azt írja: „bátran kijelenthetjük: ezek jelentik textilművészetének csúcsát. Tükrözik alkotójuk elmélyülését, technikai kiforrottságát és drámai tudatosodását.”

Zsigmond Aranka három országa
Anya mesél…
akril, vászon127 × 127 cm, 2021

Ismét fordulat következik be 2003-ban Zsigmond Aranka életében, Amerikába költözik, ami nemcsak magánéletében, hanem természetesen a művészetében is egy újabb korszakot jelent. Ahogyan említette többször, ő hazament tulajdonképpen az édesanyja szülőhazájába, hiszen az édesanyját Chicagóban anyakönyvezték, keresztelték. New Yorkban egy antik centerben dolgozott, antik szőnyegek restaurálásával foglalkozva, és szünetben meg szabadidejében járta a galériákat, antik centereket, a Metropolitan Múzeumot, a Guggenheim Múzeumot, lelkesen járt a kiállításokra, és itt készült egy új nagy sorozata, a montázsok. Számszerűleg is sokat, 3500-at készít belőlük.

Ezek az 50 × 70-es fotólevonatok különleges kompozíciók: kiválóan tükrözik azt a sok vizuális élményt, amit Zsigmond Aranka Amerikában átélt és mindig a legfrissebb élményeket próbálta kivetíteni ikonikus tárgyakkal. New Yorkban a Gallery les Looms-ban is dolgozott a Second Avenue-n, ahol számos alkalommal meghívják kiállítani. Fontos megemlíteni, hogy Zsigmond Aranka élete legnagyobb szakmai elismeréseit Amerikában kapja, ahol rendszeres meghívottja a tárlatoknak, több egyéni és csoportos kiállításon vesz részt.

Zsigmond Aranka három országa
Mosoly    
Digitális kompozíció (szimmetria), 70 × 50 cm, 2021 

Visszatért 2018-ban Amerikából Magyarországra, majd 2019-ben Székelyudvarhelyen telepedett meg, ami újabb korszakot fémjelez, ekkor jelentek meg vázlatos, a székely népi élet aspektusait, szokásait, rezdüléseit ábrázoló, harsány sárga, zöld foltokból építkező nagy méretű vásznai. Ahogyan Lőrincz Ildikó művészettörténész elemzi: „a népviselet zöld-kék-fekete ritkábban látható színkombinációját alkalmazza. Immár ez fejezi ki a legjobban azt az érzelmi világot, ami ebben a pillanatban dominál az alkotóban. A melegebb zöld, illetve a kék hideg színvilága egészen mást mond, mint annak idején a piros, ezeket a színeket már az érettebb nő viseli. E képsor időtlen vizuális napló az élet méltóságáról, összegezve van benne a művész tudása, értékrendje, fájdalmai, gyötrelmei, művészi hite.”
Zsigmond Aranka munkásságában Udvarhelyre települése után egy újabb festészeti korszak jelent meg a szimmetriák-sorozatával, miután hazatelepült, nem készített már több montázst, hanem technikailag most is fejleszti magát, és kitalált egy új műfajt, a szimmetriát. Zsigmond Arankát izgatják a színek, érdekli a képek hangulata, ha egymás mellé kerülnek a hideg-meleg tónusok, a kék beleharmonizálhat a zöldbe, kedveli a lilát, megtalálja a megfelelő tónusokat a kiegészítő színekkel, és új technikai kísérletekbe fog, hogy még többet jelentsen a kompozíció, jól illeszkedik az absztraktba a figurális, a színek könnyen mennek át a hideg tónusból a meleg tónusba. Az Udvarhelyen született szimmetriák azzal a látásmóddal, vízióval készülnek, amit megszerzett külföldön az alkotó. Hallatlan dinamikával készíti, nagy ötletességgel és előkészületekkel. A kellékeit nagyon aprólékosan megválogatja, egyszer egy indiai szelence vagy egy mongol nyakék, máskor a bútorhuzat zárószegélyéből belógat egy részletet, vagy kínai abroszt, csipkéket, az ő kedvenc tárgyait, ékszereit, kellékeit jeleníti meg és komponálja harmonikus szimmetriába.

Zsigmond Aranka három országa
Csendélet körtékkel    
Montázs, olaj, vászon, 120 × 80 cm, 2013

Ugyancsak Udvarhelyre visszatelepülve kezdett bele absztrakt sorozatába, amelyben egy sor technikai kísérletezés érhető tetten, ez egy olyan műfaj, amelyben kifejezheti pillanatnyi lelki örömét, feszültségét vagy éppen azt a zenei hangulatot, zsongást, amit éppen hallgat festés, alkotás közben hanglemezről vagy a rádióból. Megvannak hozzá az eszközök, az ecset és a vászon, a színei, majd jön az ihlet, és a „lelkét kifesti”, egy inspiráció, egy hangulat az egész, és a lényeg a lélek, mert minden hangulat kivetítés, a lélek kivetülése. Megfigyelhető ebben ugyanakkor egy játék: add át magad őszintén annak a hangulatnak, amit akkor, abban a pillanatban érzel. Ezekben az absztraktokban érdekes megfigyelni, hogy Zsigmond Aranka kerüli a sötét tónusokat, és érezni lehet bennük lelke boldogságát. Ezt a hangulatot közvetítik ezek a képek, ebből is kiviláglik, hogy nem tűri a szigorú, depresszív színeket, optimista alkat, tudatosan kerüli a depresszív örök siránkozó, negatív aurájú embereket.

A Zsigmond Aranka három országát és négy alkotói korszakát bemutató kiállítást legutóbb a kolozsvári közönség láthatta a Bánffy-palotában a Bartalis Izabella által szervezett tárlaton.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!