Hirdetés

Hagyományról – korszerűen

Némelyek keskeny, mások széles csíkozásúak, piros-feketék, búzakékesek vagy sokszínűek, derékban korcba szedettek, aljukon keskeny vagy széles a bársonyszegő – más jegyek mellett ezek a székely népviselet rokolyáinak jellemzői. A csíkok szélessége, a színek összeválogatása viszont falvanként, életkor és alkalmak szerint is változik. És akkor még nem is szóltunk a férfiak viseletéről... Hogy mi mindenben különböznek vagy hasonlítanak egymásra a székely népviselet darabjai, azt most már a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület és az András Alapítvány csíkszéki népviseleteket ismertető új mobilalkalmazásával is ki tudjuk deríteni.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 9 perc
Hagyományról – korszerűen
Applikációban tájékozódhatunk népviseletünk egyéni elemeiről. Újszerű múltidézés Fotó: László F. Csaba

FolkApp néven indítottak útjára applikációt a csíkszéki, a kászoni és a gyimesi népviseletek megismertetése céljából. Az okostelefonon és asztali számítógépen is elérhető alkalmazás tartalmi részét a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület megrendelésére az András Alapítvány biztosította.
– Régóta foglalkozunk a népviseletekkel, és így adott volt, hogy bennünket kérjenek fel erre a nagyon szép és izgalmas feladatra. A kutatómunka sok éve tart, kezdetben nem is kutatásként indult, sokkal inkább azért, mert érdekelt a népviselet mint érdekesség, szépség, különlegesség. Az utóbbi időben reneszánszát is éli a népviseletünk. Ez a projekt arra adott nagy lehetőséget, hogy rendszerezzük az évtizedek alatt felgyűlt tudást – mondta György Katalin népviselet-kutató, az András Alapítvány programfelelőse, arra is rámutatva: Csíkszéken számos magángyűjteményt is feltérképeztek – néhány népviselet úgy menekült meg az enyészettől, hogy tulajdonosai sajnálták kidobni, ezért magángyűjtőknek adományozták. 
– Nyilván minden gyűjtőnek különböző motivációja van, de nem a régiséggyűjtők szedték össze a viseleteket, inkább csak a megőrzők. Ezek az úgynevezett gyűjtemények nagyon jó alapot adtak arra, hogy egy helyen összehasonlítva a viseleteket, meg tudjuk „szólaltatni” azokat – tette hozzá a népviselet-kutató.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Lábtörlő rokolyából a népszerű viseletig

Hogy valóban reneszánszát éli a népviseletünk, azt az is bizonyítja, hogy míg az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején nagyanyáink szőttes rokolyáit sokan lábtörlőként használták, addig napjainkban főként polgári esküvők, keresztelők és számos közösségi ünnep legnépszerűbb, legszebb öltözetének számít. Az összesen 26 csíkszéki, illetve kászoni és gyimesi népviseletet ismertető új applikáció leginkább azok számára hasznos, akik szeretnék felkutatni és elkészíttetni elődeik viseletét.
– Ez az applikáció egyszerű, a mai kornak szóló könnyed játékosság. A FolkApp és a folkapp.ro weboldal egy kérdőívet tartalmaz, amelyben ki lehet választani egy-egy települést, és meg lehet tekinteni annak népviseleteit. Például ha rákattintunk a Csíkmenaság menüpontra, ott ki lehet választani, hogy férfi vagy női viseletet szeretnénk megtekinteni. A nemek szerinti menüpontokban fiatal, középkorú és idős személyek viseletét lehet kiválasztani, és hogyha például a középkorúra kattintunk, akkor általában egy-két, jó esetben háromféle öltözetet láthatunk a lefotózott modelleken – részletezte György Katalin.
A fotók mellett leírás is olvasható a népviseletekről. Az applikáció fejlesztőinek hosszú távú tervei között szerepel az is, hogy feltüntessék, a környéken hol lehet a fotón látható népviseletet elkészíttetni.
– Nyilván nem teljes az úgynevezett leltár, hiszen csak a fellelt viseletek alapján tudtuk elkészíteni. Szeretném azt mondani, hogy a 20-as, 30-as évektől napjainkig minden viselet látható az applikációban. Az említett időszakban megtörtént az úgynevezett kivetkőzés, amikor különböző textíliák, ruhák, divatok miatt a népviseletet nemcsak a mindennapokban, hanem már az ünnepeken is csak ritkán használták. Így ezek az öltözetek háttérbe szorultak. Vannak olyan települések, ahonnan egyetlen régi darabot sem tudtunk előszedni. A FolkApp működtetésével azt is reméljük, lesznek jelentkezők, akik azt mondják: náluk is előkerült a szekrény mélyéről egy-egy szép darab, és akkor azokat is tudjuk azonosítani – mondta György Katalin.

Hagyományról – korszerűen
György Katalin népviselet-kutató. Üzenethordozó rokolyák

A „kivetkőzés” előtti időszak népviseletei

Az applikáció az ún. kivetkőzés előtti időszak népviseleteit ismerteti, így nincsen benne az a fajta megközelítés, amely az általánosan ismert és elfogadott, úgynevezett székely ruhát jeleníti meg.
– Igyekeztem is tartózkodni attól, hogy a mai értelemben vett székely ruhát fotózzuk, hiszen akkor minden faluban hasonló ruhát kellett volna fotózni, és nem lenne semmilyen értelme a különbözőségeknek. Egyébként a népviselethez tartozó leírásokban egy-egy érdekességet is megemlítünk, amelyekre kutatómunka során figyeltünk fel. Például hogy a viseletekre miként hatott a divat. Különösen a 70-es, 80-as években minden úgynevezett székely viselet megrövidült, olykor levágtak belőle egy csíkot, jó esetben felhajtották. Találtam olyan darabot, amely önmagában nagyon szép, viszont a vélt és a mostani elképzelésünkhöz képest nagyon rövid. Az ismertetőjébe beírtam, a divat lenyomata észlelhető, de valójában a csíkok beosztása, a színek, azok ugyanúgy a szőttesen mutatták magukat, úgyhogy nem lehetett kihagyni a gyűjteményből – részletezte a kutató.
A székely rokolya csíkjai, színei számos üzenetet hordoztak, hordoznak, ám ezekről nem tesznek említést az applikációban.
– Vannak kutatók, akik valamilyen módon azonosítják, hogy a csíkok valójában mit jelentenek, de elég nehéz lenne ezeket továbbadni. Én nem annyira a csíkok színeinek a jelentőségét látom, hanem azt, hogy összességében egy falu miként különböztette meg magát a szomszéd településtől. A csíkok szimbólumrendszerének számtalan játéka van: hogy kinek mennyi szántóföldje, erdeje volt, milyen társadalmi státussal rendelkezett – mondta György Katalin, arra is felhívva a figyelmet, hogy a férfiak viseletéről szóló részt is gazdagítani fogják a jövőben.

Hagyományról – korszerűen





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!