Hirdetés

Új híd az új idényre

Az utóbbi években jelentősen megugrott térségünk egyik legszebb természeti látványossága iránt az érdeklődés, ezért egyre fontosabbá vált a természet védelme, illetve a turistabiztonság kérdése a Vargyas-szo­ros­ban. A szentegyházi he­gyi­men­tők rendszeresen karbantartják a hidakat és egyéb létesítményeket, sőt egy teljesen új átkelőt építettek az Orbán Ba­lázs-barlang elé, ahol a feljárót is felújították.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 7 perc
Új híd az új idényre
Új lépcsőkön az Orbán Balázs-barlang bejáratáig. Biztonságos természetjárás Fotó: Asztalos Ágnes

Hargita és Kovászna megye határán terül el a Vargyas-szoros Természetvédelmi Terület, amelynek leglátogatottabb része maga a mintegy három kilométer hosszúságú mészkőszurdok. A számos barlangot is magába foglaló táj egyébként Székelyföld egyik legnagyobb karsztvidéke. A hivatalos felügyeletet a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (ANANP) látja el, partnerszerződéssel pedig a szentegyházi hegyimentő, barlangász- és búvárcsapat végez szakszolgálatot a szezonban, ugyanakkor jelentős önkéntes munkával ugyancsak ők tartják rendben, újítják fel, adott esetben bővítik a szoros látogatását lehetővé tevő létesítményeket, illetve a Kovászna megyei oldalról a baróti Elveszett világ Természetvédelmi, Turista- és Barlangász Egyesület is bekapcsolódik a tevékenységbe.

A leghosszabb híd

Idén március végén kezdték el a hegyi menedékek felújítását és karbantartását, hogy biztonságosan fogadhassák a tavaszi kirándulókat. A húsvéti vakációban már meg is indult a látogatók áradata, amely nyaranta igencsak jelentősnek mondható, egy-egy hétvégi nap akár ezren is felkeresik a szorost – tudtuk meg Szőcs Tibortól, a szentegyházi hegyimentők vezetőjétől. A tavaszi kirándulók számára a legnagyobb újdonságot az jelenti, hogy a tavalyi év végére elkészült a Vargyas patakán egy új átkelő, amelyen – főleg a szoros alsó vége, azaz Vargyas felől érkező turisták sokkal könnyebben, biztonságosabban közelíthetik meg az ún. nagy barlangot, amelynek a bejáratához most már jól használható, kényelmes feljáró vezet. Szőcs Tibor elmondta, hogy elsősorban a gyors és hatékony mentési útvonal kialakítása miatt volt szükség erre az új hídra, mert egy, a barlangnál történő baleset esetén a sérült kimentése nehézkes volt az eddig meglévő legközelebbi átkelőn. A megyei önkormányzat pályázatán elnyert pénzből, továbbá magántámogatásokból készült el a 26 méteres híd (egyébként ez a leghosszabb a szurdokban), két végén egy-egy négyméteres feljáróval. – Teljesen még nincsen kész, még dolgozunk rajta, de már biztonságosan használható – tette hozzá a szentegyházi hegyimentő.

Asztalos Ágnes

Ökológiai illemhely

Ugyancsak a tavaly állították fel az ország első nyilvános komposzt WC-jét a Vargyas-szoros alsó részén, az ún. félszigeten, amely szagmentes és környezetbarát, egyelőre tesztelik, és ha beválik, akkor még néhányat elhelyeznek a területen. Új pihenőhelyet alakítottak ki a szoros fölött, a Kőmezőnél, illetve végre egy tájékoztató tábla is kikerült a Tatár-kápolna romjai mellé, továbbá újdonság egy új turistaútvonal kijelölése is, amely a Kőmezőtől felvisz a terület legmagasabb pontjára, a Mál-tetőre. – Van még egy nagy feladat idénre, az egyik, sziklafalban vezető palló egy kőomlás miatt alaposan megrongálódott, és bár megjavítottuk, tehát használható, de mindenképp szükséges lesz kicserélni a vasszerkezetet és a padozatot is – közölte Szőcs Tibor. A sziklamászófalakat is felújították, az útvonalak több mint felében a szegeket is kicserélték, és tervezik egy tájékoztató füzet kiadását is. 

Asztalos Ágnes
Híd a rohanó Vargyas fölött. Kicsit kileng, de nem veszélyes 

Szabályos látogatás

A Vargyas-szoros járművel két irányból, Almás, illetve Vargyas felől közelíthető meg, főleg ez utóbbi úton akár az autóbuszokkal is fel lehet menni. A pandémiás lezárások után ugrott meg addig soha nem látott méretekben a látogatók száma, minek nyomán két éve jelentősen szigorítottak a látogatási feltételeken, és korlátozták a sátorozást is, jelenleg mindkét oldalról csak az arra kijelölt helyen lehet táborozni, ennek és a parkolásnak, illetve a szurdokvölgy meglátogatásának is költségei vannak. A Hargita megyei oldalon az almási Csala tornya Egyesület intézi a beléptetést. A szezon hivatalosan május elsejétől október végéig tart, ebben az időszakban minden hétvégén állandó felügyeletet biztosít a Szentegyházi hegyimentő szolgálat. Az Orbán Balázs-barlang jó részét lezárták, ide csak barlangi vezetővel lehet bemenni, előzetes telefonos egyeztetés alapján, ehhez minden tájékoztatást megtalál az érdeklődő a szentegyházi hegyimentő, barlangász- és búvárcsapat Facebook-oldalán.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!