Nagyszínpadi koncertekkel újít az idei Taste of Transylvania

Több újdonsággal jelentkezik Erdély legnagyobb gasztronómiai fesztválja, a harmadik alkalommal megrendezett Taste of Transylvania. Stílszerűen, az ugyanezt a nevet viselő gasztroakadémián beszéltek a szervezők céljaikról és a tervekről. Több szempontból is igazi ínyencségeket kínálnak majd szeptemberben, és rövid ideig ugyan, de még kaphatók kedvezményes árú belépők.

Asztalos Ágnes
Nagyszínpadi koncertekkel újít az idei Taste of Transylvania
Közösségi pityókaszedéstől a Michelin-csillagig. Taste of Transylvania Fotó: Asztalos Ágnes

A cél változatlanul a helyi gasztronómiai értékek, a helyi alapanyagok és receptek népszerűsítése, amelyekről a szervezők hiszik, hogy világszinten is megállják a helyüket. Ezt szeretnék minél szélesebb körben tudatosítani, illetve a külföldiek számára is elérhetővé, izgalmassá tenni – fogalmazott Trucza Adorján, a gasztrofesztivál főszervezője, étteremtulajdonos pénteken délelőtt Székelyudvarhelyen, a Taste of Transylvania Gasztroakadémián tartott sajtótájékoztatón.

Szeptember 12–15. között ismét Borospatakán, a Gyimesi Skanzenben rendezik meg az egyre ismertebb eseményt, amely – ahogy Trucza fogalmazott – autentikus helyszín ahhoz, amit elképzeltek három éve. Az idei alaptéma a zakuszka lesz, kialakítanak egy úgynevezett mamadombot, ahol erdélyi falvakból meghívott asszonyok főzik majd a finomságot, de civil szervezeteket is felkérnek erre (a Gyulafehérvári Caritas és a Vöröskereszt Románia már biztosan ott lesz), sőt, a Sepsi OSK és a Gyergyószentmiklósi Progym néhány játékosa is belevág a feladatba.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az egészséges életmódot is szeretnék népszerűsíteni a fesztiválon, ezért több kalóriaégető tevékenységet is tartalmaz a program, lesz például közösségi pityókaszedés, közösségi futás, és e-bike-ot is lehet bérelni – sorolta tovább az újdonságokat Trucza Adorján. Dávid Botond fotós Geofolk kállítása is ott lesz Borospatakán, családbarát eseményként változatos gyermekprogramot is kínálnak majd. Abszolút újdonság a nagyszínpadi koncertek sora: fellép Szalonna és Bandája, a Sarmalele Reci, Boban Markovic és a Bagossy Brothers Company. A csűrben gasztromozit rendeznek be, számos könyvbemutató és előadás is színesíti a napokat. Egyébként összesen 10 Michelin-csillag lesz az előadók és kiállítók között – jegyezte meg a főszervező. Idén is közlekedik majd a Taste of Transylvania expressz, amely Budapestről indul, a MÁV rendszerén keresztül lehet jegyeket vásárolni.

A sajtótájékoztatón jelen volt a lepényeiről (is) híres máréfalvi Ilonka Rozália – Róza mama – is, aki elmondta, hogy legalább egy napra mindenkinek meg kellene tapasztalnia azt, ami ott a Gyimesekben történik. Szőcs Előd szakács pedig kijelentette,

a Taste of Transylvania ott van Kelet-Európa legjobb gasztrofesztiváljai között, számára pedig a nagy szakmai találkozásokat, a közös munka lehetőségét nyújtja a rendezvény. 

Szász Attila szervező közölte, hogy lassan lejár a korai és kedvezményes jegyárusítás, de még két hétig a „rendes” árnál olcsóbban lehet napijegyet vagy az egész fesztiválra szóló belépőt váltani. Szállást találni nem könnyű, de működik a Tiszta szoba program, amelynek részeként a helyi lakosok adnak ki egy-egy szobát, illetve azok számára, akik más településeken, például Csíkszeredában szállnak meg, ingyenes autóbuszjáratokat indítanak. Az érdeklődők minden részletet megtalálnak a fesztivál honlapján.

A gasztrofesztivált a Pro Economica Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség is támogatja, továbbá a Visit Harghita, amellyel rengeteg közös elképzelésük van – hangsúlyozta Trucza Adorján. Egyébként a tavaly ötezer fesztiválozót jegyeztek, idén ennek duplájára, tízezer látogatóra számítanak.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!