Építkezési rajt a megyei kórháznál

Tilos lesz parkolni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mintegy fél kilométeres körzetében, és csak a mentőautók hajthatnak be az intézmény udvarára, miután elkezdődnek a kórház bővítési és korszerűsítési munkálatai – hangzott el Hargita Megye Tanácsának tegnap reggeli soron kívüli ülésén, amelyen elfogadták a beruházás műszaki terveit. A kórházbővítés rajtja még a hónap vége előtt esedékes.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 7 perc
Építkezési rajt a megyei kórháznál
A meredek Dr. Dénes László utca. Eddig problémás volt a kórház környékén parkolni, hamarosan tilos lesz Fotó: László F. Csaba

Várhatóan napokon vagy heteken belül elkezdődik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának bővítése, miután tegnapi soron kívüli ülésén a megyei önkormányzat elfogadta a beruházás műszaki terveit és az általános becslést. Szintén hamarosan kezdődhet egy még nagyobb beruházás, a kórház új, a tüdő- és fertőző osztályt is magába foglaló szárnyának építése, illetve egy 24 orvoslakást biztosító tömbház megépítése is esedékes. A közeljövőben tehát egyszerre három nagy volumenű beruházás zajlik majd a Nagy Laji dombján, közölte lapunkkal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

50 milliós gigaberuházás

– A megyei tanács csapata évekig tartó munkájának, valamint az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően több mint 10 millió eurós (közel 50 millió lejes – szerk. megj.) finanszírozást kaptunk. Elérkeztünk arra a pontra, ahol elkezdődhet a kivitelezés, a beruházás végén a csíkszeredai kórház jelenlegi, kettes fokozatú rangjának megfelelő, modern osztályokkal bővül – jelezte a keddi, soron kívüli tanácsülésen felszólalásában Borboly. A kórház bővítésén egyébként a Far Foundation Kft. dolgozik majd, ugyanaz a kivitelező, amely jelenleg a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti 137-es megyei út modernizálását végzi – Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy látja, a cég megbízhatóan dolgozik, az útépítéssel az előzetes várakozásokhoz képest gyorsabban haladnak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Sorompó a személygépkocsiknak

A megyeelnök rögtön ezután a várható nehézségekre is kitért: mint közölte, eddig naponta mintegy 1200 személygépkocsi közelítette meg a kórházat, az építkezés elkezdésével viszont az intézmény körzetében megtiltják a parkolást, és behajtani is csak kivételes esetekben lehet majd. 
– Elsődleges, hogy a kórház dolgozóinak biztosítsuk a munkába járás feltételeit, ezért a Csíki Trans Kft. autóbusz-különjáratokat fog indítani a város különböző pontjairól a kórházig – mondta a megyeelnök, megköszönve a Csíki Trans Kft. és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere e téren nyújtott támogató hozzáállását. 
Hozzátette: a mentőautók nyilván továbbra is el kell jussanak a kórházhoz, viszont azok a betegek, akiket nem a mentőszolgálat szállít a kórházba, előre meg kell tervezzék, hol tudnak majd parkolni, mert ez a kórház parkolójában nem lesz lehetséges, ahogy az oda vezető Dr. Dénes László utca mentén sem. A megyeelnök kijelentette, nehézségekkel és kihívásokkal teli időszakra számítanak. 
– A Dr. Dénes László utca lesz lezárva. Az érvényes lakcímmel rendelkezők behajthatnak, de a mentőn kívül mások csak sürgősségi esetben hajthatnak fel a kórházhoz, ha olyan hozzátartozóval érkeznek, aki az autóval a lezárt területet rövid időn belül el is tudja hagyni – mondta a megyeelnök. Jelezte, az elképzelés szerint a kórház saját járművel kellene megoldja a betegek ötszáz méteres távon való szállítását, de amíg ezt nem tudják biztosítani, addig indokolt esetben beteget vagy gyalogosan nehezen közlekedő személyt szállító autókat is felengednek a kórházhoz. A Dr. Dénes László utcát egyébként a munkálatok során szeretnék háromsávosra bővíteni. 
– Amíg a város nem tud jobb alternatív útszakaszt biztosítani, addig ezzel a helyzettel kell együtt élni – mondta a megyeelnök, megjegyezve: két éve egyeztetnek a várossal alternatív útszakaszról, de mindeddig eredménytelenül.

Építkezési rajt a megyei kórháznál
A dolgozók a Brassói úton parkolhatnak, a látogatóknak jobb busszal jönni

Túlzsúfolt lesz a zsúfolt Mikó utca? 

Úgy tudjuk, a kórházhoz vezető Dr. Dénes László utcát a körforgalomtól sorompóval tervezik lezárni. Megkérdeztük, hogy a jobbra ágazó, a járóbeteg-rendelő és a mentőszolgálat ottani székhelye felé vivő Mikó utcán is terveznek-e korlátozásokat bevezetni.
– A poliklinika és a Hargita Megyei Mentőszolgálat irányába vezető utca sorsáról a városháza kell döntsön, hogy lezárják-e vagy sem. Csíkszereda forgalmának irányítása nem a megyei tanács feladata. Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy készüljenek fel a kihívásokkal teli időszakra – húzta alá a megyeelnök.
Dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója jogosnak véli a kérdésfelvetést, hogy a Dr. Dénes László utcával egy időben lezárják-e a Mikó utcát is, ugyanis félő, hogy „a leleményesebb autósok oda parkolnak, a parkoló és az utca túlzsúfolt lesz, és esetleg a mentőautókat akadályozni fogják a közlekedésben” – jelezte lapunk érdeklődésére. 
Az ügyben Csíkszereda Polgármesteri Hivatalát is kerestük.
A Dr. Dénes László utca a kórházi beruházás ideje alatt valóban le lesz zárva, ellenben a Mikó utcát nem zárják le a forgalom előtt, mondta lapunknak Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere. 
– A Mikó utcában továbbra is lehet parkolni, bár azt túlzás lenne kijelenteni, hogy zavartalanul. A megyei önkormányzat elfogadott egy protokollt, azon a városi önkormányzat is fog kissé csiszolni, és ezt követően elfogadjuk mi is tanácsülésen. Hangsúlyozzuk, hogy azok a személyek, akik beteget látogatni mennek a kórházba, vegyék igénybe a közszállítást, ugyanis közel másfél-két óránként járatot biztosítunk, akár a kórház udvaráig, ahonnan vissza is indul. Amennyiben az építkezés során erre nem lesz lehetőség, akkor a Tudor Vladimirescu utcában, a Cimbora napközi közelében lévő megállóban áll meg a busz, és onnan felsétálhatnak a kórházhoz – részletezte az alpolgármester. Hozzátette: a környéken a jelenlegihez képest plusz parkolási lehetőségek nincsenek, és a beruházás során tovább csökken a parkolóhelyek száma. Mint mondta, számít arra, hogy így is sokan megpróbálnak autóval a kórház közelében parkolni, de a szabálysértőkre az állami és a helyi rendőrség fokozottan figyel majd. Az alpolgármester szerint „előre senki sem tudja megmondani, hogy a beruházások ideje alatt mire számíthatunk a környéken”, ők a csíkszeredaiak érdekét, illetve a kórházzal és megyei tanáccsal való partnerséget tartják majd szem előtt. 
– A város szempontjából kiemelkedő beruházások kezdődnek el, ugyanakkor tudjuk, hogy lesznek problémák, amelyeket rugalmasan kell kezeljünk, ezért a környéken élők és a kórházba érkezők türelmét kérjük – hívta fel a figyelmet Bors Béla. Hozzátette: a városháza a kórház dolgozóinak a Brassói út mellett – az egykori „orosz piac” helyén – fog parkolási lehetőséget biztosítani, onnan busszal szállítják a kórházhoz az alkalmazottakat. 

Kórház: minden helyzetre lesz forgatókönyv

Szóvivője útján válaszolt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. Mint írják: készülnek az eseményekre, és lesznek megoldásai a betegeket érintő közlekedési nehézségek áthidalására is. 
– Több forgatókönyv is van a kórházhoz való feljutásra a mentők, a páciensek, a pácienst szállító hozzátartozók, a beszállítók, a személyzet, az autóbuszok, az építkezéshez tartozó teherautók stb. számára. Ezek folyamatukban alakulhatnak, de minden kategória számára van és lesz megoldás a kórház megközelítésére, amit a megfelelő időben, amikor minden információval rendelkezünk, és amikor aktuális lesz, ki fogunk közölni az érintetteknek – jelezte az egészségügyi intézmény.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!