Hirdetés

Tiszta vizet öntenek a pohárba

Tesztüzemben működik az új csíkszentimrei szennyvíztisztító állomás. A beruházás révén nő a szennyvíztisztító kapacitása és javul a szolgáltatás minősége – ahogy már a napokban vett első vízmintavétel alátámasztja, a modernizálás eredményes volt.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 9 perc
Tiszta vizet öntenek a pohárba
Modern és nagyobb kapacitású szennyvíztisztító telep Csíkszentimrén Fotó: Vlaicu Lajos

A csíkszentimrei szennyvíztelep modernizálása 4,7 millió lejbe került, az összeg felét már korábban elszámolták, most várják, hogy a Regionális Fejlesztési Közigazgatási Minisztérium utalja a pénz másik részét, amelyre a kivitelező a munkálatok befejezésével benyújtotta a számlát. Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere szerint: az önkormányzat is hozzá kell járuljon 200 ezer lej önrésszel a beruházáshoz. 

Késtek a kifizetések

– A kivitelező által benyújtott utolsó számlát továbbítottuk a minisztériumnak, amelynek hatvan nap áll rendelkezésére, hogy kifizesse azt. Ámbár az első részletnél is késtek a kifizetéssel, ezért a kivitelező cég egy időre le is állt a munkálatokkal, de még így is bőven a kétéves határidőn belül befejezték a projektet, és már az új rendszer szűri a település szennyvizét, egyelőre tesztüzemmódban

– mondta a polgármester. Hozzátette: a Farkaslakán bejegyzett Kanal Construct-Serv Kft.-nek az első ilyen jellegű munkája volt. 

Tiszta vizet öntenek a pohárba


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Kijelenthetjük, hogy technológia és működés szempontjából jelenleg ez Alcsík legkorszerűbb berendezése. Az új szivattyútelep mellett korszerű homokeltávolító medencével, illetve zsírleválasztó, homogenizáló és iszapkoncentrátor-medencékkel egészül ki

– részletezte Kencse. Mint mondta, elengedhetetlen volt a beruházás, hiszen az előző rendszer működtetése veszteséges volt, mivel nem tudta a törvény által előírt vízminőséget biztosítani, így évente körülbelül 30 ezer lej büntetést kellett fizetniük.

Tiszta vizet öntenek a pohárba
Jakab Zsombor bemutatja a telep működését. Átláthatóbb és könnyebben kezelhető rendszer

A modern kor kihívásait teljesítő telep 

A berendezés a szennyvizet először mechanikusan szűri, majd jön az ún. biológiai eljárás, és végül a klórozáson esik át, úgy kerül a tisztított víz a folyóba – avatott be Jakab Zsombor, az önkormányzat által működtetett Aqua Sic közmű vezetője. Kiemelte: a korábbi berendezés is a mostanihoz hasonló elven működött, csakhogy az új tisztítóállomás a törvényes előírásnál jóval magasabb vízminőséget produkál, mint azt a vízügy által a napokban ellenőrzött vízminta is alátámasztja.

Tiszta vizet öntenek a pohárba
Szemmel látható vízminőség javulás 

– A rendszer teljesen automatizált, távfelügyelettel mű­­ködik. A hibajelzések és a telep működése okostelefonról nyomon követhető. Most a tesztüzem ideje alatt – ami két hónap – a rendszer optimalizálását végzik, illetve a hivatalos átadót követően, két évig a kivitelező felügyeli a tisztítótelep zavartalan működését. A helyi cég munkatársainak feladata a mechanikus rész felügyelete és apróbb karbantartási munkák elvégzése

– ismertette Jakab Zsombor. 

Tiszta vizet öntenek a pohárba

Előrelátó tervezés

A polgármester szerint: a szennyvíztelepet az elmúlt évek tapasztalataira alapozva tervezték és építették. A kapacitás tekintetében a jövőre is gondoltak, és a telep a növekedést is képes lesz kezelni. 

– Az Anghel Saligny programban pályáztunk a büdösfürdői szennyvízhálózat kiépítésére és a berendezés azt a hálózatot is „elbírja” szükség esetén. De a program egyelőre várat magára, még szerződést sem sikerült kötni

– jegyezte meg a polgármester. Hozzáfűzte: jelenleg 1600 fogyasztót szolgál ki, de a rendszert a duplájára tervezték, így az újabb fogyasztók csatlakozása esetén is gond nélkül működni fog a szennyvíztisztító állomás. 
Fülöp Kinga, Csíkszent­imre alpolgármestere felhívta a figyelmet: a lakosság részéről is felelősségteljes hozzáállást kérnek. 

– A törlőkendőket, állati maradványokat, zsiradékot, ruhaneműket és az esővizet nem szabad a szennyvízhálózatba juttatni

– jelezte az elöljáró. 

Tiszta vizet öntenek a pohárba
A csíkszentimreiek búcsút intettek a régi szennyvíztisztitónak




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!