Hirdetés

Székelyföldi és Hargita megyei ügyek Brüsszelben

Hargita megyét illetően az Európai Unióban is jelentős eredményeket ért el Hargita Megye Tanácsa – jelentette be szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Borboly Csaba. A megyeelnök a Régiók Bizottsága tagjaként végzett munkájáról is beszámolt.

Bíró István
Székelyföldi és Hargita megyei ügyek Brüsszelben
Beszámoló Fotó: Bíró István

Kiemelten nyolc témában sikerült eredményeket elérnie a megyei tanácsnak az elmúlt években Brüsszelben. Sikerült napirenden tartani a medvekérdést, az ifjúság, az oktatás, a mezőgazdaság, a kevésbé fejlett régiók, a pályázatok, a turizmus és Székelyföld helyzetét – hangzott el a sajtóeseményen.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Például ma már senki nem veheti le a napirendről a medvekérdést – szögezte le Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki arra is rámutatott, 38 eseményt szerveztek Brüsszelben, és nincs még egy olyan régió, amely ennyit megvalósított. Főként a helyi termékeket népszerűsítették, illetve partnerségi kapcsolatokat létesítettek számos európai hálózattal és lobbiszervezettel.

Borboly Csaba 2012-től a hazai magyarság képviselőjeként, főtagként a Régiók Európai Bizottságában – amely az unió helyi és regionális képviselőinek közgyűlése, és közvetlenül képviseli a régiókat, megyéket, kerületeket, városokat és településeket az EU-intézményi keretében – tíz alkalommal volt jelentéstevő. 2008 óta Romániából 27 jelentés készült. Az elmúlt két évben összesen 74 alkalommal volt plenáris üléseken, bizottságok megbeszélésein, illetve különmegbízatásokat is kapott különféle ügyek képviseletére. Utóbbiak lehetőséget biztosítottak a sajátos ügyek képviseletére is.

Székelyföldi és Hargita megyei ügyek Brüsszelben

– A brüsszeli jelenlét olyan perspektívákat nyújtott, olyan gyakorlati tanulási lehetőséget, olyan kapcsolatokat, uniós szintű politikai lobbit, amely nagyon széles körben az érdekeink érvényesítését teszi lehetővé. Mindezt úgy végezve, hogy a megyei tanácsnál – a digitalizációnak köszönhetően – semmilyen dolgunk nem maradt el – mondta a megyeelnök, akinek brüsszeli tevékenységét az Európai Unió támogatta.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!