Hirdetés

54 elektromos iskolabuszt vásárol a megyei tanács

Hargita Megye Tanácsa hosszú ideje az egyik legnagyobb iskolai infrastruktúra-fejlesztésére készül. A fenntartható fejlődés érdekében 54 elektromos iskolabuszt fognak beszerezni, ezáltal javítva a tanulók – különösen az alacsony népességszámú, elszigetelt településeken élő diákok – tömegközlekedésének feltételeit.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
54 elektromos iskolabuszt vásárol a megyei tanács
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

„Tegyünk meg mindent, hogy legyenek iskolabuszok a megyében, mert egyelőre nem állunk jól ezen a téren. Az elektromos kisbuszok beszerzésével a teljes megyére kiterjedően hozzá tudunk járulni a fenntartható fejlődéshez. Kíméljük a környezetet, elérhetőbbé tesszük a tanintézeteket, ez a pályázat minden szempontból hiánypótló, sikereses döntés” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A megyei tanács közleménye szerint több mint 1600 tanuló számára biztosít környezetbarát, alacsony energiafogyasztású elektromos iskolai kisbuszokat Hargita Megye Tanácsa az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) kiírásán elnyert pályázati összegből. A pályázat révén 54 elektromos kisbuszt vásárolnak Hargita megyei diákok szállítására, ebből harminckilenc 8+1, tizenöt 16+1 férőhelyes, a járművek vidéken 1309, városon 347 diákot szállítanak majd. Folyamatban van a finanszírozási szerződés meghosszabbítása 2024. december 31-ről jövő év szeptember 29-ig. A projekt összértéke több mint 36 millió lej, amelyből partnerként az önkormányzatok 5 százalék önrészt kell biztosítsanak, ami 1,8 millió lej.

Ez a beruházás a „zöld irányzatra” való átállást célozza, amely az Európai Unió következő évtizedre szóló napirendjének központi pontja. Ezekben az erőfeszítésekben fontos szerepet játszanak az oktatási rendszerek.

Hargita Megye Tanácsa korábban felmérte, hogy milyen közlekedési igény mutatkozik a megye iskoláiban, most ez alapján döntik el, hogy mely településeken fognak közlekedni az iskolabuszok, ugyanakkor a helyi önkormányzatokkal és a tanfelügyelőséggel is egyeztetnek a kérdésről. Ez alapján 45 önkormányzat nyújtott be finanszírozási projektet Hargita Megye Tanácsához

A projekt népszerűsítésére vonatkozó közbeszerzés értéke több mint 133 ezer lej, és 2024. augusztus 29-ig lehet az ajánlatokat feltölteni az országos elektronikus közbeszerzési rendszerben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!