Hirdetés

Árus Zsolt: az emberjogi bíróságon keressenek jogorvoslatot, akiknek nem sikerült a román érettségi vizsgájuk

Továbbra is hátrányos megkülönböztetés éri a romániai magyar fiatalokat az érettségin – hívja fel a figyelmet a Székely Figyelő Alapítvány. A jogvédő szervezet segítséget kínál azoknak, akiknek a román vizsga miatt nem sikerült diplomát szerezniük, és emiatt nem tanulhatnak tovább.

Barabás-Pál Hajnalka
Árus Zsolt: az emberjogi bíróságon keressenek jogorvoslatot, akiknek nem sikerült a román érettségi vizsgájuk
Fotó: Barabás Pál Hajnalka

Évről évre hátrányos helyzetbe kerülnek a magyarul tanuló érettségizők, hiszen kettővel több vizsgát kell tenniük, mint románul tanuló társaiknak. Idén is sokkal rosszabb a sikeresen vizsgázók aránya a magyar iskolák végzősei között, mint az országos átlag – mutatott rá sajtótájékoztatón Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány vezetője.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szerinte ennek oka a románvizsga, amihez erősen ragaszkodnak a hatóságok, noha az nem segít a nyelv elsajátításában.

Ideális az lenne a jogvédő szerint, ha a Szerbiában használt módon, mindenki egységesen anyanyelvből tenne érettségi vizsgát.

Az emberjogi bíróságon keressenek jogorvoslatot azok, akik nem tudnak továbbtanulni a sikertelen románvizsga miatt – javasolja Árus. – Segíthetnek a következő generációknak, hogy ők már ne kelljen elszenvedjék ezt a diszkriminációt – kérte Árus Zsolt.

Az emberjogi bíróságon korábban már tárgyalták ezt a kérdést, akkor nem sikerült eredményt elérni. Most újabb érvekkel állhatnak elő a végzősök.

– Most azzal érvelünk, hogy a pluszvizsga miatt nem kapnak érettségi diplomát, ezért pedig nem tudnak egyetemre menni. Márpedig Románia vállalta a kisebbségi keretegyezmény ratifikálásakor, hogy egyenlő esélyeket biztosít románoknak és magyaroknak az érettségi után az egyetemre menéshez

– mutatott rá Árus Zsolt.

Akik vállalják az eljárást, Facebookon vagy e-mailben (szekler.monitor@sic.hu) vehetik fel a kapcsolatot a Székely Figyelő Alapítvánnyal. A szervezet biztosít számukra minden jogi és anyagi támogatást ahhoz, hogy panaszt tegyenek a bíróságon az őket ért diszkrimináció miatt.

Mint hétfőn beszámoltunk róla, a tanügyminisztérium közzétette az érettségi első eredményeit, ezek alapján a megyei tanfelügyelőség kiközölte a térségben vizsgázók átmenési arányát, ami idén nem éri el a tavalyi 62 százalékot. Az óvások utáni végleges eredményeket július 12-én teszik közzé.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!