Megvannak az érettségi eredmények, jóval rosszabbak tavalyhoz képest

A tanügyminisztérium az ígéretek szerint délben közzétette az érettségi első eredményeit, ezek alapján a megyei tanfelügyelőség kiközölte a térségben vizsgázók átmenési arányát, ami idén nem éri el a tavalyi 62 százalékot. Az óvások utáni végleges eredményeket július 12-én teszik közzé.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Megvannak az érettségi eredmények, jóval rosszabbak tavalyhoz képest
Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség által összesített adatok szerint a térségünkben érettségiző diákok 57,59 százaléka érte el az átmenéshez szükséges legkevesebb 5-ös értékelést az országos felmérésen. Ez az arány még változhat az óvásokat követően, egyelőre azonban az idei eredmények jóval rosszabbak, mint tavaly, amikor 62 százalékos volt az átmenési arány, vagy két évvel korábban, akkor ugyanis az országos felmérésen még a vizsgázok 63,8 százaléka szerzett érettségi diplomát.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Tantárgyakra bontva a leggyengébbek az eredmények román nyelv és irodalomból, itt a vizsgázók 36,1 százalékának nem sikerült elérnie az átmenéshez szükséges 5-ös értékelést.

Számokban ez azt jelenti, hogy az írásbelin jelen lévő 2188 diákból 791-nek nem sikerült ebből a tantárgyból az érettségije.

Magyar nyelv és irodalomból a tanulók 4,5 százaléka nem kapta meg az átmenéshez szükséges 5-ös osztályzatot,

vagyis az írásbelin jelen lévő 1488 diákból 67-en buktak el ebből a tantárgyból.

A történelemből, illetve matematikából vizsgázók 15 százaléka nem érte el az 5-ös minősítést,

tehát a vizsgaközpontokban jelen lévő 1996 fiatalból 301-nek nem sikerült az írásbelije.

A választott tantárgyakból megírt dolgozatok 8,6 százaléka nem sikeres,

a vizsgán jelen lévő 1993 diákból 173-nak nem sikerült elérnie az átmenéshez szükséges osztályzatot. 

Hargita megyében egyébként öt olyan szakközépiskola van, ahol az országos felmérésen részt vevő tanulók közül egynek sem sikerült az érettségije,

ezekben az oktatási intézményekben azonban a vizsgázók száma is tíz alatt van. Az érintett oktatási intézmények a következők: a dánfalvi Petőfi Sándor, a szentegyházi Gábor Áron, a ditrói Puskás Tivadar, a székelykeresztúri Zeyk Domokos és végül a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát szakközépiskola. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!