Hitben és tudásban növekedő közösség

Ünnepi díszben várja egész héten egykori pedagógusait, a szülőket, hozzátartozókat, volt tanítványokat a borzonti Gaál Tamás Általános Iskola.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hitben és tudásban növekedő közösség
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő intézmény köré lelkes pedagógus- és szülőközösség szerveződik, ahol a közös munka a gyermekek fejlődésében mutatkozik meg. Ottjártunkkor imaszoba-avatóval, kincskereséssel, zenés dicsőítéssel ünnepelt a borzonti közösség.

Ebben az intézményben a tanulás és a lelki nevelés kéz a kézben jár, amelyre olyan kevés példát látunk napjainkban. Örvendetes, hogy elkötelezett, hívő pedagógusok tanítanak itt, akik fontosnak tartják a hitre való nevelést, így tudnak a gyermekek szellemiekben és lélekben egyformán növekedni – mondta el a hálaadó szentmise kezdetén Borka Ernő gyergyóalfalvi plébános.

A közigazgatásilag Gyer­gyó­al­fa­luhoz tartozó Borzonton 1910-ben kezdődött el az iskola építése, 1912-ben fejeződött be, és Gaál Tamás egykori plébánosról és iskolaigazgatóról nevezték el; emlékét ma is ápolják a pedagógusok és gyermekek.
Kezdeményezőkészség, összetartás, akarat – ezek a tulajdonságok jellemzik a borzonti faluközösséget, s ez mutatkozott meg az ünnepség szervezése kapcsán is. A szülők, hozzátartozók nemcsak bekapcsolódtak az eseményekbe, hanem ötleteikkel, kezdeményezéseikkel segítették azt. A Mi leszek, ha nagy leszek elnevezésű mesterségbemutatón a szülői közösség tagjai ismertették foglalkozásukat, közösen dolgozva, alkotva a gyermekekkel.
– Borzonton kezdtem el oktatói hivatásomat, és négy évvel ezelőtt visszatértem, hogy nyugdíj előtti éveimet itt tölthessem. Csak szép emlékeim vannak a borzonti emberekről, hiszen mindig segítőkészen támogatták a tanítók munkáját. Öröm volt találkozni az egykor Borzonton tanító pedagóguskollégák egy részével – ötvenen tudtak eljönni a találkozóra, a több mint 160, egykor itt dolgozóból. A találkozó nemcsak emlékezés volt, hanem útmutatás a fiataloknak, hogy mennyire fontos személyük a gyermekeknek és az egész faluközösségnek – hangsúlyozta Hunyadi Irénke pedagógus.

Boncina-Székely Szidónia

Az ünnepségsorozat részeként tegnap délelőtt imaszobát avattak az intézményben: az aprócska helyiséget már régóta használják rendeltetésszerűen a gyermekek, elcsendesedve és imádkozva itt.
– Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermekeket hittel, hitre tudjuk nevelni, keresztény gyökereket adva nekik: ehhez az imaszoba is elengedhetetlen volt. Az iskolát Gaál Tamás pap alapította, és ez önmagában mindent elmond: ha neki az oktatás fontos volt, nekünk is fontos kell legyen az, hogy ne csak az értelemmel, hanem a lélekkel is foglalkozzunk. Ebben a lelkületben tanítunk – mondta el érdeklődésünkre Kántor Boglárka pedagógus, majd felidézte pályafutásának első éveit, amikor kétségekkel érkezett ide. – Nagyon elszomorodtam, amikor idejöttem, elsősorban az ingázás miatt, de ma már hálás vagyok az akkori igazgatónak, hogy ide helyezett, mert itt olyan közösség van, amelyre bármelyik pedagógus vágyakozhat. A feltételek nem mindig voltak ilyen jók, mint most, emlékszem arra az időszakra, amikor az egerek megrágták az ábécéskönyvet, és pléhkályhán főztem az almakompótot a gyermekeknek télen, hogy ne fázzanak. Két évvel ezelőtt újult meg az intézmény, ma már a megye egyik legfelszereltebb iskolája, ahol minden eszköz rendelkezésünkre áll a minőségi oktatáshoz – mondta el a pedagógus.
A borzonti iskolában korábban óvodától nyolcadik osztályig zajlott az oktatás, jelenleg 23 óvodás és 27 elemi iskolás gyermek jár, összevont osztályokban.
– A sok éve fogyatkozó gyermeklétszám a következő években növekedni fog, hiszen egyre több fiatal család költözik Borzontra, választja ezt a jó közösséget és a csendes környezetet. Így iskolánknak biztos jövője van – hangsúlyozta összegzésképpen Kántor Boglárka.

 




Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!