Hirdetés

Az ország második kenyere

Burgonya Zöld Nap címmel tartott nyílt napot Gyer­gyóalfaluban a Romániai Bur­gonya és Cukorrépa Ku­tatási és Fejlesztési Intézet, valamint a Romániai Bur­gonya Szövetség: a 47. al­ka­lom­mal szervezett szakmai találkozó házigazdája a Ba­radi Agro vállalat nemrég meg­nyílt burgonyatároló telepe volt.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
Az ország második kenyere
Szakmai találkozó az új burgonyatárolóban. Lehetőség Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Gyergyóalfalu Szárhegy felőli kijáratánál, a Baradi Agro burgonyatárolóinak bemutató területein szervezték meg a Burgonya Zöld Napot tegnap. A szakmai találkozón a hazai és nemzetközi burgonyaiparág kutatói, termesztői és feldolgozói voltak jelen, emellett 32 kiállító is bemutatta termékeit a burgonyaművelés, -feldolgozás és növénykezelés témakörében. 
Az eseményt Cleonic Su­ca­ciu, a Romániai Burgonya Szövetség elnöke nyitotta meg; az előadások témakörei a hazai és nemzetközi burgonyaiparágat mutatták be, kiemelt jelentőséget adva az újonnan megépült Gyergyó térségi beruházásoknak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Gyergyó térségében nem volt még a pityóka témakörében ilyen fontos, országos szintű esemény, ennek az az előzménye, hogy itt létrejött egy olyan, négy burgonyatárolóból álló komplexum, amely az ország burgonyatárolási kapacitását meg tudja duplázni

– fogalmazott az előadások szünetében Kari András projektvezető. Hangsúlyozta: a rendezvény által a szakma és a más megyékből érkező burgonyatermesztők is megismerik ezeket a helyi beruházásokat, láthatják a magas technológiai színvonalat és várhatóan együttműködést keresnek majd. Erre megvan a lehetőség, hiszen idén 43 ezer tonna, jövőre 80 ezer tonna, majd több mint 100 ezer tonna burgonyát szeretnének feldolgozni a Gyergyóremetén megépült gyárak által, ahol gyorsfagyasztott hasábburgonyát és burgonyapelyhet fognak előállítani a Gyergyóalfaluban tárolt pityókából. 

Az ország második kenyere

– Négy raktár épült Gyer­gyóalfaluban, ezek kapacitása jelenleg 75 ezer tonna, ami 97 ezer tonnára növelhető a jövőben. A raktáraknak van termelőegységük, ahol friss, vákuumozott burgonyát készítenek elő, főként kereskedelmi egységek számára. Emellett Remetén befejeződött egy másik beruházás, amely fagyasztotthasábburgonya-gyárat és burgonya­pehely­gyárat foglal magában – a Gyer­gyó­alfaluban tárolt burgonya jelentős részét ezekben a gyárakban dolgozzák fel

– mutatott rá Kari András. 
A több száz résztvevővel zajló szimpózium a kísérleti területen tett látogatásokkal és panelbeszélgetésekkel folytatódott. 

Az ország második kenyere





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!