Még bele lehet cseppenni

Jövő péntekig lehet jelentkezni a harmadik Nektária Székelyföldi Mézversenyre. A székelyföldi méhészegyesületekhez tartozó méhészek tételenként egy kilogramm mennyiségű mézzel nevezhetnek be, míg másoktól részvételi díjat kérnek a szervezők. Céljuk ezáltal is szorgalmazni az egyesületekhez tartozást. A díjkiosztó ünnepség az október 11–13. közötti csíkszeredai őszi nagyvásáron lesz.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 5 perc
Még bele lehet cseppenni
Fotó: László F. Csaba

Vándorverseny lévén, a Nektária Székelyföldi Mézverseny első kiadását három évvel ezelőtt Székelyudvarhelyen, a tavalyit Sepsiszentgyörgyön szervezték. Ezúttal Csíkszereda lesz a megmérettetés és a díjkiosztó házigazdája. A szervező Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és a partner méhészegyesületek már várják a termelőktől a különböző mézeket. Mintánként és fajtánként 3 db 370 ml kiszerelésű mézet várnak a nevezőktől (2 db 370 ml saját arculattal címkézve, egyet aranyozott tetővel, címke nélkül).
– Ettől az évtől száz lejes részvételi díjat is kérünk, de ha a benevező méhész valamelyik egyesületnek tagja, akkor mentesül a részvételi díj kifizetésétől, s így a nevezési mintán kívül csupán 1 db 720 ml kiszerelésű mézet szükséges eljuttatnia a méhészegyesületek valamelyikéhez. Az a célunk, hogy ezáltal is az egyesületeket erősítsük. A Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete a verseny főszervezője, de nyolc székelyföldi méhészegyesülettel dolgozunk együtt, és azt szeretnénk, hogy a Székelyföldön tevékenykedő ezer méhész a nyolc egyesület valamelyikébe beiratkozna, hiszen ezáltal is sokkal hatékonyabb lenne az érdekképviseletük. Azt látjuk, hogy a méhészek nagyon ki vannak téve a globális versenynek, amelyben a behozott olcsó, gyengébb minőségű mézekkel kell felvenniük a harcot. Fontos számunkra, hogy minél inkább erősítsük a helyi termelőket és a termékek előállítását – mondta lapunknak Becze István szervező, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. Megjegyezte: nem titkolt céljuk az sem, hogy a helyi méhészeket versenybe hozzák, és ösztönözzék a legjobb minőségű méztermékek előállítására. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Van egy nyertes európai uniós projektünk, amely rövid ellátási lánc létrehozásáról szól. Ennek részeként Lajos Ferenc, a Bioméz Egyesület vezetője nagyon korszerű mézcsomagolót létesített, és ezzel együtt létrejött egy komoly brand, a Mézözön. Dr. Nagy István magyar agrárminiszter Tusványos idején ellátogatott Lajos Ferenchez, és ezen a találkozáson meghívtuk, hogy vegyen részt a Nektária díjkiosztó ünnepségen, illetve vállalja el a verseny fővédnökségét, és ezt örömmel megtette – részletezte a gazdaszervezetek egyesületének elnöke. Megjegyezte: a versenyre beküldött mézminták vizsgálatába bevonják a Sapientia – EMTE élelmiszeripari mérnök szak hallgatóit, egy méhészszövetség (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură – ICDA) bukaresti laborjának munkatársait, hiszen egy-egy mézminta vizsgálata 4-5 órát is igénybe vesz. A díjkiosztó ünnepség a csíkszeredai őszi nagyvásáron október 12-én, szombaton lesz. 

Még bele lehet cseppenni
Versenyen a legédesebbek. Ösztönzés a jobb minőségre

A mézmintákat az alábbi egyesületekhez lehet eljuttatni: 

Erdélyi Magyar Méhész Egyesület, Nyárád-Völgyi Méhész Egyesület: Balde Ernő – 0744 525 819 
Kis-Küküllő menti Méhész Egyesület: Nemes András – 0744 867 399 
Udvarhelyszéki Örösi Méhészek és Mézlovagrend: Ádám József – 0744 347 118
Hargita Megyei Méhész Egyesület: Zöldi István – 0741 686 770 
Gyergyószéki Méhész Egyesület: Mezei Attila – 0741 534 995 
Kovászna Megyei Méhész Egyesület: Deák Mihály – 0720 542 320 
Bioméz Egyesület: Lajos Ferenc – 0723 972 804 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!