Hirdetés

Tanösvény nyílt a Kőd-erdőben

Utolsó állomásához érkezett a három pillérből álló Cse­re­vi­rág – Zöld Vidék, Csík­va­csár­csi program, mely a Pădurea de Mâine Alapítvány finanszírozása által valósult meg. A Csík­va­csár­csi Közbirtokosság pénteken adta át a Kőd-erdőben kialakított tanösvényét.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 7 perc
Tanösvény nyílt a Kőd-erdőben
Pénteken nyitották meg a Kőd-erdőben kialakított tanösvényt Fotó: Cserevirág

Mint arról korábban többször beszámoltunk, a Csík­va­csár­csi Közbirtokosság a Pădurea de Mâine Alapítvány finanszírozása által tavaly elindította zöld programját, melynek célkitűzése a településhez tartozó erdők bővítése csemeteültetés révén, és a jövő generációjának képzése, annak tudatosítása a fiatalokban, hogy az erdő érték, melyet óvni és bővíteni kell.

A projekt állomásai

A Cserevirág – Zöld Vidék, Csík­va­csárcsi programnak három pillére volt: erdősítés, oktatás és egy tanösvény kialakítása. Az erdősítés keretében az év során több mint tízezer csemetét ültettek lelkes önkéntesek a Kőd-erdő főként széldöntött részeire. Az örökzöld fenyő mellett lombhullató fajták (tölgy, bükk, juhar) is kerültek a földbe, így közel 2,5 hektárnyi területet ültettek be. Az oktatást, melyet Kádár Tibor-Sándor neves erdőmérnök vezetett, áprilisban kezdték meg tíz környékbeli iskolában, ismeretterjesztő foglalkozások, animációs és videó-filmek segítségével, mely igen nagy sikernek örvendett. A foglalkozások során olyan témákat érintettek, hogy mi az erdő, mekkora érték számunkra, hogyan tudjuk óvni, gondozni, illetve bővíteni azt. A projekt harmadik pillére egy tematikus tanösvény kialakítása volt a Kőd-erdőben, pihenőhelyekkel, információs táblákkal, oktatóanyagokkal színesítve.

Cserevirág
A tíz információs pont mindegyikénél pihenőt is kialakítottak

– Szeretnénk erősíteni a jövő generációjának elköteleződését a környezetünk iránt, ugyanakkor célunk megmutatni, hogy mennyire gazdag és változatos környezetünk élővilága. Ezek a szempontok vezették a Cserevirág csapatát a tanösvény megépítésénél is

– hangsúlyozta Szőcs László közbirtokossági elnök.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Bejárható a tanösvény

A kirándulóhelyet, amely lehetőséget nyújt a természettel való kapcsolat elmélyítésére és megannyi információ megszerzésére is, november 17-én, pénteken nyitották meg a közönség előtt. Ez a Kőd-erdő egyik legszebb részén vezeti végig a látogatót, a nagyjából három kilométeres szakasz során az erdő egyik széléről indulva tíz információs és egyben pihenő pontot érinthetünk. A tanösvény tíz pontjának mindegyike egy tematikus, információs táblával várja a látogatót, ezek az erdő legfontosabb témáit mutatják be: fák, cserjék, nagy és kis testű állatok, madarak, de olvashatunk gyógynövényekről, erdei gyümölcsökről és az ott szedhető gombákról is. A tematikus táblák mindegyike QR-kóddal kapcsolódik a Cserevirág program weboldalához, ahol további hasznos és értékes információkat szerezhetünk. Az információs pontok mindegyikénél pihenőt is kialakítottak: a fából készült padokat úgy tervezték és építették meg, hogy minél jobban belesimuljanak az erdő látványába, ugyanakkor a lehető legtöbb ülőhellyel szolgáljanak a kirándulók számára.
A tanösvény pénteki átadóján a főszerep a csíkszent­mihályi Arany János Általános Iskola diákjaié volt, akik nagy számban, éppen ezért két csoportra osztva, elsőként járhatták körbe a tanösvényt. A tanösvény szakmai partnere a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének Hargita Megyei Kirendeltsége. A gyermekeket és látogatókat is az ügynökség szakemberei, Demeter László, az ügynökség vezetője és Balázs István, az ügynökség munkatársa vezették körbe a tanösvény teljes szakaszán, érintve annak mind a tíz megállóját.

Cserevirág
Az eseményen a Csík­va­csár­csi Közbirtokosság képviselői és más helyi ismert személyiségek is jelen voltak, elhangzott: a közbirtokosság tervei között szerepel egy erdei iskola működtetése is, amelynek szerves része lesz a tanösvénytől nem messze található hangulatos erdei faház.
Mint Fodor Zoltán, a Csík­vacsárcsi Közbirtokosság alelnöke elmondta: nagy öröm volt számukra, hogy a Cserevirág projektet, és ezáltal a tanösvény elkészítését is finanszírozó Pădurea de Mâine Alapítvány csapata is részt vett az átadáson. A közbirtokosság örömmel fedezte a program önrészét, amiért hálájukat fejezték ki a közbirtokossági tagok felé. Ugyanakkor hozzátette: reményeik szerint, idővel fejleszteni, bővíteni fogják a tanösvényt. Az érkezőpont mellett tűzhelyeket alakítanak ki, hogy a kirándulóknak lehetőségük legyen akár biztonságos és környezetbarát piknikezésre is, és céljuk, hogy majd igény szerint erdei idegenvezetést is biztosítani tudjanak az oda látogató csapatoknak. 

– A Csíkvacsárcsi Közbirtokosság a Cserevirág program révén célul tűzte ki a birtokában levő erők bővítése mellett a jövő generációjának környezettudatos nevelését, képzését is. Ahol a tanösvényt kialakítottuk, az itt található erdők és legelők mind védett területnek számítanak, az Európai Unió által létrehozott Natura 2000-es természetvédelmi területek része. Itt nagyon gazdag a növény- és állatvilág, ezeket szeretnénk minél inkább óvni, közben a tanösvény által az ide látogatóknak be is mutatni. Mivel a térség egyik legkisebb közbirtokossága vagyunk, igyekszünk minél több egyesületi, alapítványi támogatási lehetőséget megragadni a fejlesztésre. Reményeink szerint lesz még lehetőségünk a jövőben a Cserevirág programunkat finanszírozó Pădurea de Mâine Alapítvánnyal is együttműködni

– részletezte Szőcs László, a közbirtokosság elnöke.

Cserevirág
Hozzátette: az erdei tanösvény útvonala egyszerű és biztonságos, így mindenki számára élvezetes időtöltést kínál, ennek szomszédságában, a piknikhelyek mellett több madár- és őzetetőt is kihelyeznek majd. Fontos célkitűzésük, így a Cserevirág program mottója is: Csík­va­csár­csi egy zöldebb jövőt teremt! A tanösvény információs tábláiról, a programról és az iskolai oktatóanyagokról tovább olvashatunk a Cse­re­virág weboldalán: www.cserevirag.ro. 

 

A témában korábban megjelent cikkek:
Új erdő születik
Erdőtelepítés oktatási céllal

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!