Petőfiről érdekesen és korszerűen 

Petőfi Erdélye, Erdély Petőfije címmel szervezett a Petőfi 200 emlékév kapcsán diákutaztatási programot a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). Szeptember és december között mintegy 600 diák jutott el a fontosabb Petőfi-emlékhelyekre, akik különböző múzeumpedagógiai és tárlatvezetési programokon is részt vettek. A részletekről szerdán csíkszeredai sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Petőfiről érdekesen és korszerűen 
Sajtótájékoztató. Tizennégy megyéből negyven iskola diákjait utaztatták. Fotó: László F. Csaba

Tizenkét autóbusz indítását tervezték korábban Erdély különböző városaiból a Petőfi 200 programhelyszínek részleges bejárására a Petőfi Erdélye, Erdély Petőfije című program szervezői, de mint utólag kiderült, még egy utazást tudnak biztosítani december 19–23. között. A három-négy napos kirándulásokra általános és középiskolás diákokat, illetve kísérő tanáraikat hívták meg – közölték a szervezők szerdai sajtótájékoztatón. A szervezési feladatokat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége vállalta. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Amikor az évfordulóra készültünk, Petőfi örök címmel hirdettünk meg egy Kárpát-medencei, 5–8. osztályos tanulóknak szóló táboroztatási programot, amelyre különböző kategóriákban versenyezve juthattak el a diákok. Amikor a Kincses Kolozsvár Egyesület ajánlata elérkezett hozzánk, akkor nagy-nagy örömmel társultunk a programhoz, hiszen nagyjából találkoztak a céljaink is, azzal a különbséggel, hogy sokkal nagyobb nyitásban, sokkal nagyobb létszámban vehettek részt a gyermekek immár nem táborozásban, hanem kirándulásokon, különböző Petőfi-emlékhelyeket meglátogatva. Mi nagy-nagy lendülettel álltunk a program mellé és váltunk partnereivé a Kincses Kolozsvár Egyesületnek – mondta Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke.

A Petőfi Erdélye, Erdély Petőfije című program megvalósítását 60 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

A diákutaztatásban 564 diák, 55 kísérő tanár vett részt. 

– A programot a magyar kulturális és nemzetpolitikai kormányzat által meghirdetett Petőfi-emlékév részeként szerveztük. Az volt a célunk, hogy lehetőséget teremtsünk olyan programoknak, rendezvényeknek, mozgásoknak, amelyek során a Petőfi-kultusz erősödik, és ezért elsősorban a magyar kulturális kormányzatot illeti a dicséret, mert megteremtette ennek a feltételeit, és egy nagyon komoly Kárpát-medencei kiterjesztésű program valósulhatott meg. Ennek voltunk mi az erdélyi szervezői – mutatott rá Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.

László F. Csaba
Gergely Balázs. A Petőfi-kultusz erősödését várták a programtól

Megjegyezte, a visszajelzések alapján azt tapasztalják, megérte a programot megszervezni.

Az utazások során a diákok összesen 36 tárlatvezetésen és múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt.

Meglátogatták Koltón a Teleki-kastélyt, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumát, voltak a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, illetve Kiskőrösön a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban. Péter Kinga, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének munkatársa, programfelelős a Határtalanul programban szerzett tapasztalatait is hasznosította a Petőfi Erdélye, Erdély Petőfije programban.

– Nagyon bízom abban, hogy a programban részt vevő diákokhoz sikerült közel vinni Petőfi költészetét és más élményeket, pluszinformációkat kaptak ahhoz képest, amit az iskolában kapnak,

és reméljük, hogy otthon is elmesélik diáktársaiknak, akiknek nem jutott ez az élmény, illetve megjelennek az ő írásaik a Facebook-oldalán, honlapjaikon, a helyi sajtóban. Tehát több ilyen megjelenés is volt, ami által remélhetőleg nemcsak a mintegy hatszáz diák, hanem az ő diáktársaik is közvetetten részesülnek az élményből – mondta Péter Kinga.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!