Hirdetés

Nagy sikerük volt a mézkülönlegességeknek

Málna-, erdei, havasi, fenyő-, akác- és vegyes mézet kóstolhattak az érdeklődők a csíkpálfalvi Mézözön sátránál a Húsvéti helyi és hagyományos termékek vásárán, a csíkszeredai Szabadság téren. Igazi kuriózum volt a Torokbalzsam nevezetű mentás méz. A mézkülönlegességeket és egyéb méhészeti termékeket nagy érdeklődés övezte.

Létai Tibor

Az eseményen a szervezők betekintést nyújtottak azon nyertes pályázatukba, melynek célja, hogy elősegítse a méhészeti ágazatban tevékenykedő helyi piaci szereplők közötti együttműködést a méztermékek rövid ellátási láncokon keresztül történő értékesítése céljából. A Mézözön partnersége elkötelezett a méhészet fejlesztése és népszerűsítése mellett Csíkpálfalván és környékén. Céljuk egy fenntartható, hatékony rövid ellátási lánc kialakítása, amely összeköti a méhészeket a helyi vásárlókkal. Ezen keresztül szeretnék elősegíteni a minőségi méz és méhészeti termékek elérhetőségét a közösség számára, valamint támogatni a helyi méhésztársakat a munkájukban.

A projekt megvalósulásához hozzájárult a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. A pályázatban részt vevő partnerek, méhészek: Lajos Ferenc, Bara Csilla Mária, Zöldi István, Lázár Tibor, Bio Méz Egyesület, Csíkszéki Mézlovagrend Egyesület. A projektvezető Lajos Ferenc csíkpálfalvi méhész elmondta: több mint 50 éve foglalkozik méhészettel, szakmáját őseitől örökölte. A méhcsaládokkal az Olt megyei akácerdőkbe, a dobrudzsai hárserdőkbe, a baragáni és dobrudzsai napraforgórétekre vándorol. Az erdei mézet a hargitai erdők környékéről gyűjti be. Jelenleg 220 méhcsaládot gondoz. Széleskörű termékpalettáján megtalálható az akácméz, hársméz, erdei méz, vegyesvirág méz, napraforgóméz, propolisz, méhkenyér, virágpor, méhpempő.

Fb

A pályázatnak köszönhetően több gépet, eszközt sikerült beszerezni: egy elektromos raklapemelőt, utánfutót, érlelő-, krémméz-homogenizáló, melegítőberendezést, valamint egy fertőtlenítő-, töltő-, dugaszoló-, címkézőgépet és egyebeket. A projektet az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében vissza nem térítendő európai forrásokból finanszírozzák.

Fb

A projektnek köszönhetően lehetőség nyílik a helyi méz támogatására, a prémiumminőségű helyi termékeknek a lehető legrövidebb úton való eljuttatására a helyi fogyasztókhoz. Mindezzel a rövid ellátási lánc fontosságát helyezik középpontba, így közvetlen kapcsolatot teremtve a termelő és a fogyasztó között, csökkentve vagy teljesen kiiktatva a közvetítőket.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!