Hirdetés

Főszerepben a népmese

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját. Ez alkalomból csütörtökön, szeptember 28-án a Kájoni János Megyei Könyvtárban is megemlékeztek a jeles napról. Egész nap felolvasómaraton, papírszínház és bábelőadás várta az érdeklődőket.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Főszerepben a népmese
A magyar népmese napjára mesemaratonnal, papírszínházzal, bábelőadással készültek Fotó: László F. Csaba

A magyar népmese napja alkalmából csütörtökön egész nap mesemaratonnal, felolvasással, papírszínházzal várták az érdeklődőket a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Mint Gyulai Arthur, a könyvtár menedzsere kérdésünkre elmondta, a magyar népmese napját először 2005. szeptember 30-án szervezte meg a Magyar Olvasástársaság Magyarországon. Azért éppen ezen a napon, mert ez Benedek Elek születésnapja, és

a kezdeményezés célja az volt, hogy közelebb hozzák a népmesék világát, mondanivalóját a mai generációkhoz, fiatalokhoz és idősekhez egyaránt, és a figyelmet a magyar népi kultúra által hordozott értékekre irányítsák.

A határokon átívelő mozgalomhoz a Kájoni János Megyei Könyvtár 2006 óta minden évben csatlakozik.

László F. Csaba
– Azért szervezünk minden évben valamilyen eseményt ennek a jeles napnak az alkalmából, mert fontosnak tartjuk, hogy a népmesék, a népi kultúra által bemutatott értékeket közvetítsük, hogy a most felnövő fiataljaink már kisgyermekkortól kezdve találkozzanak, ismerjék meg azokat az értékeket, amelyeket a népmesék képviselnek – mondta el Kelemen Katalin könyvtáros.

Az egész napos nyitott programba bárki bármikor bekapcsolódhatott hallgatóként, és akinek kedve volt, fel is olvashatta kedvenc népmeséjét a jelenlevőknek, vagy kipróbálhatta a papírszínházat. Érdekesség, hogy a rendezvényt nem korlátozták csak a magyar népmesékre, bármely más nép meséit is be lehetett mutatni. Kelemen Katalin és Zsók Éva könyvtárosok az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy vélik, hogy igenis szükség van erre és ilyen jellegű eseményekre, ugyanis a gyermekek és felnőttek egyaránt nagyon szeretik és igénylik. A felnőttek, szülők vagy nagyszülők számára is kedves ez a program, mert felolvashatják vagy újra hallhatják kedvenc népmeséiket, felidézhetik saját gyermekkorukat. Benedek Elek mesekönyveit és más régi, időtálló klasszikusokat is mind a mai napig szívesen kölcsönzik az olvasni szeretők, és ezek a művek a könyvtár egész éves gyermekprogramjainak is szerves részét képezik. Gyulai Arthur ugyanakkor hozzátette: a jó hangulatú esemény

kiváló program családok számára is, fontosnak tartják, hogy a gyermekekkel minél fiatalabb korban megszerettessék az olvasást,

ezáltal bővítve tudásukat. Fontos figyelni arra, hogy a népmesék minden esetben olyan információkat, tanulságokat hordoznak, melyek akár a mai embert is segíthetik az élet különböző területein, modern kori problémákra is megoldást nyújthatnak.

A magyar népmese napjára szervezett esemény délelőtt tíz órától mesemaratonnal, vagyis népmese-felolvasással kezdődött, majd napközben papírszínház-előadással is megelevenítették a meséket. Délután négy órától pedig a könyvtárosok Fakalinka nevű bábcsoportja mesejátékkal várta az érdeklődőket.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!