Csíkmenaság, a Szűzanya oltalmába ajánlott falu

Népviseletbe öltözött gyermekek és fiatalok gyűltek össze vasárnap Csíkmenaságon, ahol több mint ötven éve koronázták meg a menasági Mária-szobor kicsinyített mását, Mária királynő ünnepének nyolcadában. A szobrot kísérők egyéni célokért imádkozva haladtak a templomba, ahol Jenei János plébános megkoronázta a Szűzanyát, a közösség pedig Mária oltalmába ajánlotta magát.

Fazakas Bea
Csíkmenaság, a Szűzanya oltalmába ajánlott falu
Ünnep, ami túlmutat a hagyományokon. Ima Fotó: Fazakas Bea

Vasárnap délelőtt szép számban összegyűltek a népviseletbe öltözött menasági fiatalok Alszegben, ahonnan gyalog vonultak a templom irányába. Mária nyolcadában ugyanis ilyenkor koronázzák meg a Szűzanyát, pontosabban a Mária-szobor kicsinyített mását.

Az indulás előtti percekben Ferencz Ildikó helyi tanítónő, szervező nyilatkozott lapunknak. Kiemelte, hogy jellemzően a szüreti bál szervezői, a bíró és a bírónő felelnek a koronázási ünnepségért, és a részvétel nem kapcsolódik tanulmányi eredményekhez. Mint mondta, az esemény több mint ötven éve követi az eredeti hagyományokat, kisebb újítások voltak ugyan, de lényegi változás nem történt.

– Körülbelül három éve csatlakoztak a rézbanda zenészei is a körmenethez. Eredetileg májusban tartották a koronázást, de a ballagási ünnepségek és egyéb egyházi programok miatt átütemeztük az ünnepséget. Lévén, hogy augusztus is Mária-hónap – részletezte Ferencz Ildikó, akitől megtudtuk, hogy a Mária-szoborra és a feszületre került virágokat is a helyi lányok gyűjtötték össze, ők díszítették fel azt hajnalban az indulás előtti órákban.

Erdély Imre, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanára, az esemény főszervezője összegezte lapunknak az ünnepség lelki, egyházi vonulatát. Hangsúlyozta, hogy a menasági Mária-koronázás nem hagyomány, elsősorban zarándoklat és ima, amelyben a fiatalság és a falu a Szűzanya oltalmába ajánlja magát.

– Mivel XII. Piusz pápának az ’54-es bullájához igazodva az akkori esperes-plébános Bakó Gábor nagyon komolyan vette a Szűzanya ünneplését, az ő kezdeményezésére a helyi fiatalok egy Mária-képet vittek a körmenetben, és felajánlották a Szűzanya oltalmába magukat. Az akkor elhangzott szövegeket olvassuk fel ma is, így lett töretlen az imafelajánlás, a lelki vonulás Menaságon – közölte Erdély Imre kitérve arra is, hogy a Mária-koronázást szentségimádás előzte meg, ugyanis a lelki ráhangolódás elengedhetetlen a teljes ünnephez.

Mint kiderült, a Mária-szobrot kísérők személyes imáikat megfogalmazva, saját céljaikért imádkozva indulhattak el a templomba. A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanára szerint egyébként Csímenaságon nem kihívás a fiatalok motiválása az egyházi eseményeken való részvételre.

– Az tény, hogy ma nehezebb az Istenhez vinni őket, de abban a környezetben, ahol az alapokat megteremtettük, vagy az elődeink megteremtették számunkra, könnyebb a dolgunk – mutatott rá.

A Mária-szobrot négy fiú vitte a templomba, a virágokból álló koronát két lány, őket kísérte a Szűzanya tizenkét csillagból álló koronáját jelképezve hat fiú és hat lány, kezükben égő gyertyával.

A templomban az Egészen szép vagy, Mária kezdetű ének hangzott el, majd a fiatalok arra kérték Jenei János plébánost, hogy koronázza meg a Szűzanyát. Miután ez megtörtént, a közösség Mária oltalmába ajánlotta magát.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!