Hirdetés

Borboly Csaba: a villanypásztor és a kutyák nem oldják meg a medveproblémát

Románia elbukott a medvekérdés kezelésében, számos európai országban ezt sokkal jobban, bátrabban, tökéletesebben megoldották, és nemcsak a medvék, hanem a farkasok problémakörét is. Ugyanakkor egyértelműen látszik, nagyon sok olyan tévhit van a témában, amelyet cáfolni kell, és keresni a megoldásokat, jogharmonizációra van szükség – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Borboly Csaba.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Borboly Csaba: a villanypásztor és a kutyák nem oldják meg a medveproblémát
Sajtótájékoztató. Jelentését ismertette Borboly Csaba Fotó: Létai Tibor

Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Európai Bizottsága megbízásából új jelentést – amelyhez 89 módosító javaslatot nyújtottak be a bizottság tagjai – dolgozott ki az ember és a nagyragadozók együttéléséről, amelyet a bizottság megszavazott.


Hirdetés

Csíkszeredában a megyeházán kedden kezdte meg tevékenységét az Európai Bizottság kezdeményezésére megalakult, nagyragadozókkal foglalkozó regionális munkacsoport,

amelynek tagjai megoldást kívánnak találni a nagyvadak okozta problémákra Európa-szerte. A munkacsoport első megbeszélését megelőzően Borboly Csaba a részletekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Az elöljáró szerint a nagyragadozók által okozott károk megtérítését egységesíteni kell európai uniós szinten.

A jelentésében felhívta a figyelmet, hogy villanypásztorral és kutyákkal nem oldható meg a nagyvadak által okozott probléma, ugyanakkor elfogadhatatlan a medvék jelenléte a településeken, mint ahogy képtelenség RO-Alert-üzenetekben riasztgatni a lakosságot, ami annak a bizonyítéka, hogy Románia nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, vagyis Bukarest nem hozott megfelelő döntéseket. Hangsúlyozta: valamennyi nagyragadozófajjal fontos foglalkozni, mint a hiúzok, az aranysakálok és a rozsomákok, melyek ugyancsak sajátos kihívások elé állítanak, illetve konfliktusokat okoznak. Fontos, hogy a mezőgazdasági termelőket segítő munkaerő pénzügyi támogatást kapjon, mivel a nagyragadozók jelenléte miatt állandó, éjjel-nappali jelenlétre van szükség a legeltetett állatok védelmében.

– Jogharmonizációra, egységes kártérítésre van szükség, mindezt az év második felében soron következő magyar EU-elnökségtől is kérni fogjuk, mert nem lehet különbözőképpen kezelni a dolgokat Európa országaiban

– jelentette ki a megyeelnök. Hozzáfűzte: a jelentésben szerepel, hogy az emberi élet elsőbbséget kell élvezzen, nincs mit keressenek belterületeken a nagyvadak sem Európában, sem Romániában. Szerinte nonszensz, hogy küldözgetik a Ro-Alert-üzeneteket, mert mindez az ország tökéletlenségét jelenti ebben a témában. Fontos, hogy az adatokat is aktualizálják a nagyragadozók témakörében, mert tudni kell, hogy az EU területének már 33 százaléka érintett ilyen tekintetben, és más vidékeken is egyre inkább előfordulhat mindaz a konfliktusos, emberáldozatokat követelő helyzet, ami Hargita megyében ma mindennapos. Az új jelentés kiemelkedően hasznos abban a tekintetben is, hogy olyan szakirányú döntések szülessenek, amelyek az emberi élet elsőbbségét biztosítják, a megelőzéshez szükséges intézkedéseket finanszírozzák, a szabályokat átláthatóbbá teszik, és a nagyvadak jelenléte csak egy hasznos, kedves, büszkeséget jelentő tény legyen, ezért kell dolgozni – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A sajtóeseményen a megyei tanács elnöke mellett online bejelentkezve részt vett Valeria Salvatori, a római székhelyű Alkalmazott Ökológia Intézet képviselője, amely az Európai Bizottság megbízásából a medveprobléma nagyobb társadalmi részvétellel történő kezelését próbálja elősegíteni. Salvatori hozzászólásában úgy fogalmazott: „Európa különböző régióiban magas létszámú nagyragadozó-állománnyal rendelkezünk, ami negatív hatással van az emberek életére, ugyanakkor a fennálló problémát meg kell oldani megtalálva a ideális állapotot az emberek és állatok számára. Egyesítve az erőinket, azon kell dolgozni, hogy kialakítsuk az ember és a nagyvadak közötti békés életmódot.”Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!