Hirdetés

A jégeső sem tudta szétverni a csíksomlyói megemlékezést

A trianoni merényletet követő talpra állás, a magyarság megmaradásának csodája, az összetartozás-tudat elszakíthatatlan ereje, az egység és az újrakezdés jelentőségének példázatai voltak a nemzeti összetartozás napja alkalmából elhangzott szónoklatok főbb gondolatai a kedd délutáni megemlékezésen a csíksomlyói Fodor-kertben található Székely Hadosztály-emlékműnél. A rendezvény helyszínén Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) szervezésében egész napos díszőrséget álltak a csíkszéki fiatalok. 

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
A jégeső sem tudta szétverni a csíksomlyói megemlékezést
Koszorúzás. A vihar ellenére kitartottak a megemlékezők Fotó: László F. Csaba

A Fodor Ház udvarán megszervezett esemény kezdetét vihar zavarta meg, jégeső csapott le a megemlékezőkre, így az ünnepi beszédekben többen párhuzamot vontak Trianon tragédiája és aközött, hogy a vihar utáni mindig felragyog a nap, mint ahogy történt ez most is, hiszen a néhány perces zivatart követően a felhők közül előbukkant az égitest.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A jégeső sem tudta szétverni a csíksomlyói megemlékezést
Az esemény a nemzeti összetartozás lobogójának a felvonásával kezdődött a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével, a himnuszok kíséretében. Majd Gergely István (Tiszti), a Csibész Alapítvány vezetője szólt a megjelentekhez, hangsúlyozva a Kárpát-medencei magyarság összetartozását, és ami összetartozik, az össze is nő. „Ragaszkodjatok ahhoz, amitek van”, idézett a Jelenések könyvéből. A bibliai idézetet kifejtve úgy fogalmazott: „ragaszkodnunk kell a szülőföldhöz, az anyanyelvhez, az ősök sírjához, a közös élményekhez, ünnepekhez, ez csengjen a lelkünkben, szívünkben, amíg csak élünk.”

A jégeső sem tudta szétverni a csíksomlyói megemlékezést
– Egy nemzet maradtunk, és minden nehéz helyzet után van kilábalás, van jövő – jelentette ki Korodi Attila. Csíkszereda polgármestere felemlegette, hogy a „felelős magyar kormánnyal” több mint egy évtizede együttműködnek, egy nemzetben gondolkodnak, mindenki a szülőföldjén igyekszik boldogulni, és igyekszik iskoláit, egyházközösségeit, a kulturális intézményeket erősíteni, „mert a Kárpát-medence a mi hazánk”. 

A jégeső sem tudta szétverni a csíksomlyói megemlékezést
– A határok mennek és jönnek, de a mi szülőföldünk mindig itt marad. Legyünk bátrak, merjünk ünnepelni és merjünk emlékezni, merjünk építeni, értéket menteni – fogalmazott az elöljáró.

Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja ünnepi beszédében a nemzet teljesítményét méltatta, hogy „a veszteségek ellenére a magyarság megmaradt”.

– Ami Trianon után történt, valóságos csoda. Tíz év alatt Csonka-Magyarország nemhogy talpra állt, de egy működőképes állammá alakult, és ami még nagyobb csoda, hogy

a kisebbségbe szorult és állandóan beolvasztással fenyegetett erdélyi magyarság is megállta a helyét,

rátalált belső erőtartalékára, talpra állt és közösségépítésbe kezdett – emlékezett a konzul.

Borboly Csaba az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Hargita Megye Tanácsának elnöke a hit erejét, a család gyarapítását, az újrakezdés képességét hangsúlyozta felszólalásában.

Az ünnepi szónoklatokat követően a történelmi egyházak képviseletében Szatmári Szilárd református lelkész és Csapai Árpád római katolikus pap áldotta meg a jelenlévőket, majd a megemlékezés koszorúinak elhelyezése következett. A rendezvényt a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar zenei előadása színesítette.

Mint ismeretes: az első világháborút lezáró trianoni diktátum – amelynek következtében három és fél millió magyar állampolgár került idegen fennhatóság alá – aláírásának napját 14 évvel ezelőtt, a 90. évfordulón a Magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjának nyilvánította. 
A nemzeti összetartozás napja alkalmából kedd este 20 óra 24 perctől 22 csíkszéki településen őrtüzek gyújtásával ünneplik a nemzet összetartozását.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!