A parfümhasználat szabályai

A kifogástalan megjelenés lényeges része – nők és férfiak esetében egyaránt – a parfüm. Egy jól megválasztott illat védjegyünkké válhat, a nyári hőségben pedig különösen fontos, hogy a választott illatszer hosszú ideig érvényesüljön. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hogyan lenghet körül tartósan kellemes illat ebben az időszakban.

Kovács Andrea
A parfümhasználat szabályai
Fotó: pexels.com

Ha valakinek kellemes, különleges illata van, biztosan felfigyelünk rá, akár meg is jegyezzük, ezzel szemben, ha valaki erős, tolakodó parfümfelhőt húz maga után, épp a szándékkal ellentétes hatást vált ki a környezetében. Vannak, akik a friss, virágos, citrusos parfümöket kedvelik, míg mások a fűszeresebb, karakteresebb illatok mellett teszik le voksukat, de gyakran előfordul, hogy valaki különböző illatszereket használ nappal, este vagy a nyári és téli időszakban. Köztudott, hogy a parfümnek nem kell hivalkodónak, feltűnőnek, orrfacsaróan erősnek lennie, a sikeres alkalmazás a hozzánk találó illat és a mennyiség egyensúlyában rejlik. A parfümhasználatnak is van néhány aranyszabálya: ahogy nyáron lenge ruhákat öltünk magunkra és kevesebb sminket használunk, másképp kell bánni az illatokkal is.

Csak mértékkel!

Bár az illatok energetizálnak, könnyű túlzásba esni használatukkal: mind magunknak, mind a környezetünkben levőknek kellemetlen lehet, ha parfümünk túl intenzív, és uralja a teret körülöttünk. Az illem úgy tartja, hogy minél hivatalosabb alkalomra készülünk, annál könnyedebb, kevésbé feltűnő illatot használjunk. Van, aki más parfümöt fúj magára napközben, mint esti alkalmakra, ilyen esetben ajánlott egy gyors zuhanyzás a kettő használata között, hogy azok ne keveredjenek egymással. Az sem mellékes, hogy milyen dezodort használunk, a legjobb, ha a parfümmel harmonizáló illatú vagy illatanyagmentes kozmetikumot választunk.

Hová fújjuk, és hová ne?

Az, hogy a parfüm illata mennyire lesz tartós a bőrünkön, több tényezőtől is függ, ugyanis nem mindegy, hogy a testünk mely részeire fújjuk. A tar­­tósság érdekében saját magunkon érdemes kitanulmányozni, hogy melyek a számunkra legmegfelelőbb zónák.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A nyári melegben kellemesen hűsít, ha fújunk egy permetnyi parfümöt magunk elé a levegőbe, majd belépünk az illatfelhőbe – ez sokak számára elegendő is. Általában azt ajánlják, hogy a termékből a csuklónk belső felére, a fülünk mögé és a nyakunkra tegyünk, de sokan a könyök- és térdhajlatba való fújást tanácsolják, ugyanis a meleg, illatos levegő felfelé száll, így kellemes illatfelhő szabadulhat fel a nap során. Az is fontos, hogy a parfümöt nagyjából tíz centiméter távolságból fújjuk magunkra, és hagyjuk magától megszáradni, ne dörzsöljük meg a bőrünket, mert azáltal összetörjük az illatmolekulákat.
Vannak bizonyos testrészek, ahová nem érdemes fújni, ilyen a haj vagy a fejtető, ugyanis kiszáríthatja azt, ehelyett befújhatjuk a fésűt vagy hajkefét fésülködés előtt. Nem tanácsos a hónaljat és intim területeket parfümözni, mert a vékony bőrön az illatanyagok és a verejték keveredése bőrirritációt okozhat.

Parfüm helyett

A nyári melegben sokszor túl intenzívnek érezzük a parfümöket, ezért nem szívesen használjuk. Helyette alkalmazhatunk frissítő és hidratáló hatású testpermetet vagy a kedvenc parfümünkkel megegyező illatú tusfürdőt és testápolót. A napsütés, fokozott izzadás és strandvíz miatt a megszokottnál szárazabb lehet a bőrünk, így a parfüm illata kevésbé tartós. A megoldás persze nem az, hogy magunkra borítjuk az üveg tartalmát, ehelyett jó, ha odafigyelünk a megfelelő – belső és külső – hidratálásra, vagyis elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, és nyugtató, hidratáló hatású testápolót használunk.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!